Slipjacht komt weer naar Mensinge

Op zaterdag 6 november wordt er op en rondom Mensinge een grote slipjacht gehouden. Foto: JVS

Gedurende het weekend van 6 en 7 november staat havezate Mensinge in het teken van de jacht. Op zaterdagmiddag klinkt om klokslag twaalf uur de jachthoorn als signaal dat er een grote slipjacht van start gaat. Op zondagmiddag is Paul Niewold te gast op de havezate. De regiomanager van de Jachtvereniging Groningen/Drenthe houdt dan een inleiding over alle facetten van de hedendaagse jacht.
Lees meer over
Noordenveld

Het is de tweede keer dat Jachtvereniging Soestdijk een slipjacht houdt in de omgeving van Landgoed Mensinge. Een prachtig kleuren schouwspel: ruiters en amazones in vol ornaat met rood of groene jassen, jachthoornblazers en natuurlijk de honden.

Na de traditionele stirrupcup (een drankje dat achterover wordt geslagen terwijl men op de rug van het paard zit) vertrekt de meute.

De honden volgen een geurspoor en de uitdaging voor de ruiters is het volgen van de honden, niet alleen over paden, maar ook dwars door het bos, over hekken en sloten. Vroeger werd er gejaagd op vossen of ander wild, maar dat is allang niet meer het geval.

De paarden volgen de honden dwars door het gebied

Voorafgaand aan de jacht trekt de sliptrekster met een in vossenurine gedrenkte lap (slip) een geurspoor door het landschap. Hebben de honden eenmaal de geur te pakken dan huilen ze en zetten ze het op een lopen. Vlak achter de honden komt de equipage: vier ruiters in rode jassen die de honden bij elkaar houden of terughalen als ze van het spoor zijn. Daarna volgt het ‘jachtveld’ van ervaren slipjachtruiters: een prachtig schouwspel om honden en paarden te volgen.

De slipjacht wordt verreden in de bossen en landerijen tussen Roden en Peize. Omstreeks half vier wordt het gezelschap terug verwacht op het Mensinge-terrein voor de slotceremonie: een beloning van koeienpens voor de honden, die ze met smaak verorberen.

Lezing over de jacht

Op zondag 7 november om 14.00 uur verzorgt Paulien Niewold in het Koetshuis van Mensinge een presentatie over de vele facetten van de jacht. ,,Er zijn in Nederland zo’n 28.000 jagers, waarvan ruim 2500 jagers in de provincies Groningen en Drenthe. Jagers dragen zorg voor een goede wildstand in de natuur en voorkomen dat wild schade aanricht bij boeren. Ganzen kunnen bijvoorbeeld veel oogstschade aanrichten. Veel mensen weten niet welke taken jagers allemaal hebben en aan welke opleidingen ze moeten voldoen. In mijn presentatie besteed ik hier uitgebreid aandacht aan”, zegt Paulien. Beide evenementen zijn gratis te bezoeken.

Nieuws

Meest gelezen

menu