Watnkunst Festival: workshops, demonstraties en optredens rond Mensinge

Club Classique geeft een bijzonder optreden. Rob van Dam

Het was spannend, maar uiteindelijk heeft de organisatie besloten om het Watnkunst Festival in Roden door te laten gaan. Op 3, 4 en 5 september is Havezathe Mensinge het toneel van dit culturele feestje.

In 2020 moest het bestuur van de stichting Watnkunst besluiten om, vanwege de coronamaatregelen, het Watnkunst festival uit te stellen.

Maar dit jaar gaat de vierde editie in het eerste weekend van september wel door. Wel zal het programma afgestemd zijn op de eventuele maatregelen die dan nog nodig zijn in verband met het virus. Hierbij gaat het om maximale aantallen op het festivalterrein en het gebruik van de corona check app bij de podiumoptredens, waaronder de optredens van Krystl en Jody en het theaterproject Moving Art.

Ook zal het programma niet op de Albertsbaan in het centrum van Roden maar rondom de havezate Mensinge plaatsvinden.

Drie dagen lang worden er diverse activiteiten aangeboden, georganiseerd door en voor amateur- en professionele kunstenaars en voor iedereen die belangstelling voor kunst, muziek en dans heeft. Er zijn in deze driedaagse diverse grootschalige activiteiten.

Op vrijdag 3 september is er workshop voor jongeren met stadsdichter Myron Hamming, waarin jongeren met teksten aan de slag gaan, die ook gebruikt kunnen worden in het project ‘The Wall’. Dit is een project waarin graffiti kunstenaar Michel de Haan met jongeren lelijke plekken en muren in het centrum van Roden een nieuwe uitstraling wil geven.

Op zaterdag 4 september worden er diverse workshops en demonstraties georganiseerd, waarin kunst gemaakt wordt. Medewerking is er van onder anderen de kunstenaars Patricia Suer, Sikke Bart Frieling, William van der Velde, Aafke van der Heiden, Peter Deiman, en anderen.

De havezate Mensinge wordt dan de plek om kennis te maken met kunst in al z’n vormen.

En deze activiteit wordt aangevuld met een groot podium met aansprekende muziekactiviteiten en liveoptredens, zoals van Krystl, Jody Berghuis en de bekende Brassband de Bazuin uit Oenkerk, waarbij hun nieuwe dirigent, Jaap Musschenga, zijn debuut zal maken.

Ook kunnen bezoekers meedenken in het project The Wall, zodat zij hun ideeën in misschien in het ontwerp terug kunnen zien.

Eenmalig wordt er 2021 een extra activiteit toegevoegd aan het Wat’nkunst festival. Het betreft de vervanging van het project ‘De Verbinding’. Ook dit project kon in 2020 niet doorgaan, maar het format was te mooi om hier niet opnieuw invulling aan te geven, maant de organisatie. Op het grote podium zal het theaterproject ‘Moving Art’ door Club Classique vertoond worden, aangevuld met werk en verhalen van kunstenaars uit de regio. Een uniek project, dat afgelopen jaar door Club Classique (bekend van podium Witteman) niet in de theaters gespeeld kon worden en op het grote podium in Roden voor het eerst in de openlucht zal plaatsvinden. Tevens wordt deze avond de Drentse Uitmaand geopend met medewerking van de altviolistes Myrthe en Marije Helder, en zullen de Kunst & Cultuurprijzen Noordenveld uitgereikt worden.

Op zondag 5 september wordt de grote kunstmarkt gehouden, een markt waar ook gerenommeerde kunstenaars aan deelnemen. De belangstelling voor deze markt is tot nu toe zo groot dat het een vast onderdeel van het festival is geworden. Ongeveer 50 standhouders zullen zich presenteren tijdens de markt.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Noordenveld
menu