Weg met de kopzorgen bij Hoofdzaken in Roden. 'Zodra bekend werd dat we open mochten, ontplofte de app en we zijn inmiddels wel een kilo aangekomen'.

Tien kapsters in de weer bij Hoofdzaken.

In Roden staan de kledingrekken weer op straat. De winkels mogen weer open. De lockdown was relatief kort, maar ondernemers snakten naar de opening.
Lees meer over
Noordenveld

Tien kapsters staan achter tien klanten bij kapsalon Hoofdzaken. ,,We hebben eerst de klanten gebeld die vlak voor de lockdown niet meer konden komen”, zegt Wilma Pol.

In Roden was de Zakenkring he-le-maal klaar met de lockdown. Eerder deze week stuurden ze een brief naar het gemeentebestuur dat de winkels hoe dan ook op zouden gaan. Los van de uitkomst van de persconferentie van de regering op vrijdagavond.

Ludieke actie

Iemand plakte de plaatsnaamborden rond Roden af met de tekst ‘Antwerpen’ - een verwijzing naar de Belgische stad waar alles gewoon open is en waar het Nederlandse publiek massaal op afkomt. Daar wel en in Roden niet? Dat moest maar eens afgelopen zijn. De afplakactie was ludiek, maar de ondertoon allesbehalve. En dat gold ook voor de brief die de Zakenkring aan het gemeentebestuur stuurde: ‘Het leed wat ons wordt aangedaan door de huidige lockdown is buitenproportioneel en zowel financieel als psychisch niet langer vol te houden’.

De frustratie groeit met de dag en wordt gevoed door de situatie in andere landen en door de drukte bij zogenoemde essentiële winkels. De rek is eruit bij iedereen. We waren net weer uit een dal geklommen en dan krijgen we als enige land in Europa weer een lockdown om onze oren in de beste weken van het jaar. De schade staat niet in verhouding tot het aantal ziekenhuisopnames en de financiële compensatie is tot dusver nul!’

Wilma Pol: ,,Toen de geruchten over de versoepelingen donderdag rondgingen, ontplofte de werkapp. Een paar meiden zijn meteen naar de salon gekomen om de telefoon op te nemen, iedereen had er zin in.” Niet alleen de kapster waren toe aan de versoepelingen, ook de klanten die massaal afspraken maken. ,,Het is heel druk maar het is heel relaxed en gezellig. Maar we zijn al wel een kilo aangekomen. Heel veel klanten nemen iets lekkers voor ons mee. ”

Druk bij bloemist

Bij bloemist Abutilon is het ook druk. Meinie Veenema stelt, samen met haar collega, in een razend tempo bossen bloemen samen. Achter de kassa rekenen twee collega’s de ene na de andere bos af. ,,Ik was vanochtend al om zes uur op”, zegt Veenema. ,,We hadden al wel rekening gehouden met versoepelingen en extra ingekocht. We hebben tijdens de lockdown wel de buitenverkoop aan kunnen houden, maar nu kunnen de klanten weer zelf een bosje uitzoeken. Fijn dat het weer kan.”

De horeca vist achter het net en moet vooralsnog gesloten blijven. Toch gingen enkele horecazaken in Roden zaterdagmiddag open.

Nieuws

menu