Wordt eindelijk meer duidelijk over motief voor zwembadmoord?

Onderzoek in 2012 bij het zwembad waar Jan Elzinga werd vermoord. archief NDC

In de zwembadmoord die negen jaar geleden werd gepleegd bij het zwembad in Marum zijn vier aanhoudingen verricht. Een 59-jarige vrouw uit Nieuw-Roden en een 39-jarige man uit Roden bevinden zich onder de verdachten. Opmerkelijk, want er werden lang geleden al twee mannen veroordeeld voor de moord op de destijds 40-jarige Jan Elzinga.
Lees meer over
Noordenveld
Westerkwartier

Elzinga werd op 10 juli 2012 doodgeschoten bij het zwembad aan de Langestraat in zijn woonplaats. Voor de moord zijn in 2013 en 2014 al twee mannen veroordeeld tot 15 en 20 jaar celstraf. Maar destijds was al het vermoeden dat de zaak daarmee niet helemaal was opgelost.

Pascal E, bekende destijds dat hij Elzinga heeft doodgeschoten. Hij kreeg 15 jaar cel. Pascal E. die in geldnood zou hebben gezeten, zou 15.000 euro voor de liquidatie hebben gekregen. Willem P. werd in hoger beroep tot twintig jaar de cel veroordeeld omdat hij werd gezien als het brein achter de ‘goed voorbereide, kille afrekening’ op de vertegenwoordiger in motoren en motoronderdelen.

Ondanks het onderzoek destijds en de rechtsgang die leidde tot flinke veroordelingen, was er destijds geen duidelijkheid over het motief voor de moord. Want zowel Pascal E. als Willem P. ontvingen 15.000 euro voor de moord. Wie er opdracht heeft gegeven bleef de afgelopen jaren een raadsel.

Eerder zijn de partner en zwager van Jan Elzinga als verdachten aangehouden als zijnde diegenen die de opdracht zouden hebben gegeven tot de moord. Dit is ook wat Pascal E. steeds heeft verklaard. Bewijs daarvoor is er echter niet en de partner en haar broer werden vervolgens niet meer als verdachten beschouwd.

Daarmee leek de zaak afgesloten. Maar op basis van nieuwe informatie is in januari 2021 een Team Grootschalige Opsporing gestart, meldt de politie. Dat heeft ertoe geleid dat er vorige week vier verdachten zijn opgepakt en doorzoekingen zijn gedaan. De verdachten zitten in volledige beperkingen en mogen zodoende alleen contact hebben met hun advocaat.

Nieuws

Meest gelezen

menu