Vriendin vermoorde Jan Elzinga uit Marum weer vast. Ook haar broer en moeder verdachte in zwembadmoord

Was het tóch de vriendin die opdracht gaf voor de moord op Jan Elzinga? In verband met de moord negen jaar geleden in Marum zit opnieuw Monique H. (42) in de cel, toen de partner van Elzinga.

Jan Elzinga werd geliquideerd bij het zwembad in Marum.

Jan Elzinga werd geliquideerd bij het zwembad in Marum.

Ook haar broer Marcel (39) uit Nieuw-Roden en hun moeder Cobie (59) uit Roden zijn de eerste week van juli opgepakt en zitten nog vast.

In de ochtend van dinsdag 10 juli 2012 werd de 40-jarige Jan Elzinga uit Marum van zijn fiets geschoten bij het zwembad aan de Langestraat in zijn woonplaats. Voor de moord op de motorcrosser en vertegenwoordiger in motoronderdelen zijn in 2014 twee mannen veroordeeld.

Zaak niet opgelost

Toen was al duidelijk dat de zaak niet volledig was opgelost. De veroordeelde mannen werden betaald voor de moord maar het is altijd onduidelijk gebleven door wie. Schutter Pascal E. zei destijds dat ze in opdracht handelden van Monique H.

De vrouw werd vlak na de moord ook al opgepakt, samen met haar broer. Ze was voor de politie en het Openbaar Ministerie de hoofdverdachte in de geruchtmakende zaak die de zwembadmoord is gaan heten. Maar er was te weinig bewijs en Monique en haar broer kwamen na 13 dagen weer vrij.

Kapster aan huis

Vervolgens bleef het jaren stil. Monique pakte haar leven weer op met een nieuwe liefde in Hollandscheveld. Zij was kapster aan huis, totdat ze moeder werd enkele jaren geleden.

De opa en oma van Monique en Marcel, tevens ouders van Cobie, waren overdonderd door de aanhoudingen, negen jaar na de moord op Elzinga. Hij kreeg een onaangename verrassing op zijn verjaardag op 8 juli. ,,De politie belde: onze dochter was aangehouden. Verder kregen we niks te horen.’’

Felicitaties voor opa

Hoewel de drie verdachten in beperkingen vast zitten en dus niet met de buitenwereld mogen communiceren, kreeg Cobie even later wel de gelegenheid om haar vader te bellen. ,,Ze feliciteerde me. Ik vroeg: zit je in de puree? Het komt wel goed zei ze. Ik ben een paar dagen niet bereikbaar.’’ Het voorarrest van de verdachten is inmiddels met 14 dagen verlengd.

Politie en justitie doen geen inhoudelijke mededelingen over de zaak, ook niet over de verdenkingen. Begin dit jaar kwam nieuwe informatie binnen over de zwembadmoord en werd een Team Grootschalige Opsporing (TGO) gestart.

Het onderzoek resulteerde in de aanhoudingen vorige week. Naast de drie familieleden uit het Noorden is een 56-jarige man uit Kampen gearresteerd. Deze vierde verdachte zou Jan Elzinga en diens zwager Marcel kennen uit het motorcrosscircuit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noordenveld
menu