Samen met

Lezing in Norg over Duits kamp

Het beruchte kamp nabij Hamburg.

De Historische Vereniging Norch houdt in het kader van 75 jaar Vrijheid donderdag 21 april (20 uur) een bijeenkomst met gratis toegankelijke lezing in zaal Zwaneveld in Norg.
Lees meer over
Roder Journaal

Gerrit Assies, secretaris van de Stichting Vriendenkring Neuengamme, gaat uitvoerig in op het vrij onbekende Duitse concentratiekamp, waar veel verzetsmensen uit de voormalige gemeente Norg werden omgebracht. Over de situatie daar was jarenlang amper iets bekend, maar inmiddels is de kennis fors uitgebreid.Van Assies kwamen in de oorlog meerdere familieleden om het leven, ook in Neuengamme. De spreker gaat in op de voorgeschiedenis en het verzet in en rond Norg, de arrestaties en de beruchte treinreis van 16 januari 1945, toen 110 mannen uit Groningen, Friesland en Drenthe naar het kamp bij Hamburg werden vervoerd.

Ook de barre omstandigheden en het nog triester eind van de mannen wordt belicht. En de vlucht naar Lübeck, waar 6000 kampgevangenen moesten inschepen in het cruiseschip Cap Arcona. Op weg naar Zweden werd dit schip abusievelijk gebombardeerd, met dramatische gevolgen. Deze actie was vrijwel zeker opzet van de Duitsers om de sporen van hun schrikbewind uit te wissen.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Roder Journaal

Nieuws

menu