Verzwaarde coronamaatregelen hakken er flink in: dit zijn de reacties uit Drenthe en Groningen

Dierenpark Wildlands Adventure Zoo Emmen moet andermaal de poorten sluiten. Het is een van de verscherpte coronamaatregelen die premier Rutte dinsdagavond bekend maakte.

Bij Wildlands in Emmen is een reorganisatie als gevolg van de coronacrisis onvermijdelijk.

Bij Wildlands in Emmen is een reorganisatie als gevolg van de coronacrisis onvermijdelijk. Foto: Jan Anninga

Vooralsnog duurt de opgelegde sluiting twee weken. De coronacrisis hakt er flink in bij Wildlands. Hoewel het park in de zomer relatief goed draaide, met vier weken lang bijna elke dag het maximale aantal gasten, is volgens interim-directeur Erik van Engelen een reorganisatie onvermijdelijk. Dit gaat ten koste van vijf fulltime (kantoor)banen.

Sander Vos van restaurant De Turfsteker in Westerbork wil de situatie niet ‘uitzichtloos’ noemen, ‘maar de maatregelen worden wel telkens met een paar weken opgeschoven’.

Een ramp

Vos denkt dat de decembermaand ‘een ramp’ wordt voor zijn restaurant. ,,Als ik het realistisch bekijk, mogen we op z’n vroegst half december weer open. Van dicht naar open gaat vaak eerst gepaard met een maximum van dertig bezoekers. Een restaurant tijdens kerst met dertig bezoekers is wel een heel trieste aangelegenheid.’’

Van Engelen vond het dinsdagavond nog te vroeg om te reageren op de nieuwe sluiting en de eventuele consequenties daarvan.

Stephan van Dijken, mede-eigenaar van sportcentrum Dijkman in Delfzijl, had de hele dag goede hoop dat de sportscholen open mochten blijven, al was hij er niet volledig gerust op. ,,Ik kijk er met een gemengd gevoel naar. Aan de ene kant ben je blij dat je open mag blijven, aan de andere kant baal je dat de groepslessen wegvallen. De groepslessen zijn verantwoordelijk voor de helft van onze capaciteit. Dat is een flinke klap.”

Uitlaatklep

Sportscholen blijven open omdat sport een belangrijke lichamelijke en mentale uitlaatklep voor mensen is, vindt het kabinet. Van Dijken merkt het de afgelopen weken ook aan zijn leden. ,,Het bezoek overdag nam toe. Dat zijn vaak mensen die een pauze van hun werk nodig hebben. Even wat anders.”

Eigenaar Tjebbe Haringa van Sprookjeshof Zuidlaren reageert gelaten op het feit dat hij zijn attractiepark moet sluiten. ,,Het zat er aan te komen, maar het is natuurlijk wel jammer. Ons restaurant ‘t Hof van Zuidlaren is al dicht. Normaal gesproken hebben we in deze tijd nog best wat bezoekers, dankzij onze indoor activiteiten. Dit jaar was het al minder, omdat mensen toch wat banger zijn om te komen. Grootouders met kleinkinderen komen niet meer zo makkelijk. Het is volhouden, we maken gebruik van de regelingen van het kabinet en dan redden we het wel. We hopen dat de Sprookjeshof over twee weken weer open kunnen en dat we in de kerstvakantie weer volop kunnen draaien, dus met het restaurant."

Geen verrassing

Ook de insectendierentuin Doezoo in Leens moet de komende twee weken haar deuren sluiten. Voor oprichter Ton van der Made kwam het niet als een verrassing. ,,Deze maatregelen zijn nu voor twee weken, en kunnen betekenen dat we misschien met de kerst juist wel weer open mogen. Je moet het ook positief bekijken. We houden het financieel wel vol.”

De voorbije weken bleef het erg rustig bij DoeZoo in Leens. ,,Afgelopen zondag kwamen maar 35 man naar DoeZoo. De dagen ervoor niet meer dan 50.” Van der Made wacht morgen een zware taak. ,,Ik moet kinderfeestjes gaan afbellen. Daar zitten feestjes bij die eigenlijk in maart zouden zijn gevierd. Dat is echt heel jammer.”

Bedrijfsleider Roelof Rutgers van Stichting Zwembaden Zuidlaren staat woensdag voor een vraagstuk: moet binnenbad Aqualaren helemaal dicht of niet? ,,Ik begrijp van onze brancheorganisatie dat kinderen nog gewoon op zwemles kunnen. Dat is natuurlijk ook heel belangrijk. Wij hebben elke middag van half vier tot half zeven zwemlessen. Als we die door laten gaan, kunnen we dus niet de verwarming en de pompen van het zwembad helemaal uitzetten. Dat zou ons kosten besparen, maar die zwemlessen zijn ook weer een belangrijke bron van inkomsten. Ik moet woensdag een besluit nemen, maar ik neig er toch toe om gewoon open te blijven voor de kinderen.”

Reizen

De reisbranche krijgt ook weer een klap nu het kabinet tot half januari iedereen afraadt om naar het buitenland te reizen. Annie Veenema van TravelXL Borger verwacht dat sommige mensen die op eigen houtje reizen zich er niets van zullen aantrekken. ,,Maar wij boeken nagenoeg alles via touroperators. Landen als Oostenrijk, Frankrijk en Italië hebben nu al code oranje. Dus die wintersportboekingen in de kerstvakantie gaan niet door.’’

De enige plek waar je nog wel naartoe mag is Curacao, zegt Veenema. ,,Ik denk dat ik daar iedereen maar naartoe stuur.’’

Ze had nog even gehoopt op de voorjaarsvakantie, maar ook daarin heeft ze weinig vertrouwen. ,,Misschien moet ik het vizier wel richten op de zomervakantie van 2021. En alles wat er daarvoor nog kan is mooi meegenomen. Balen! Maar we houden de kop ervoor.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu