Deze woning in Paterswolde is misschien wel het duurzaamste huis van Nederland: 'Verdiep je erin, ga sparen en doe iets'

De woonkamer van Miriam van Dijk.

Miriam van Dijk uit Paterswolde is genomineerd voor de publieksprijs van Duurzaamste Huis van Nederland, wat georganiseerd wordt door de Nationale Duurzame Huizen Route. Zij liet haar huis in 2019 bouwen op zo’n manier dat zij zo min mogelijk energie gebruikt.

Wat heb je zoal gedaan om je huis zo duurzaam mogelijk te maken?

„Ik heb mijn huis klein laten bouwen, met zo min mogelijk loze ruimte. Ik heb dus geen gangen, hallen of inloopkasten. Alle ruimten zijn gericht op het zuiden, dus zodra de zon schijnt hoef ik niet te verwarmen. De vloer bestaat uit een dikke laag isolatiemateriaal en daaroverheen ligt een kurkvloer, dat isoleert weer extra. Op plekken als de eettafel en de zithoek ligt nog een wollen kleed.”

„Daarnaast heb ik geen centrale verwarming, maar verwarm ik alleen de plekken waar ik ook echt zit. Dat doe ik met infraroodpanelen. Die panelen verwarmen heel gericht. Ik wil niet het huis verwarmen maar mijn lichaam verwarmen.”

„Ik gebruik zo min mogelijk nieuwe apparatuur. Ik ben sowieso niet zo technisch en op den duur moet ik die ook weer vervangen. Ik ga meer terug naar de basis en hou het zo simpel mogelijk. Ik gebruik wat de natuur al biedt.”

Wat kostte de bouw van je duurzame huis eigenlijk?

„Ik zou dat niet durven zeggen hoeveel meer het heeft gekost dan het bouwen van een normaal huis. Het is heel nauwkeurig in elkaar gezet, overal ligt isolatiemateriaal. Ik heb zoveel bespaard door bepaalde ingewikkelde technieken, zoals een warmtepomp, niet toe te passen omdat ik het simpel wilde houden. Ik weet niet wat het had gekost als ik het anders had gedaan. Ik snap wel dat het lastig is om een al bestaand, niet geïsoleerd huis duurzaam te maken.

Wat bespaar je ongeveer in een jaar?

„Ik heb negen zonnepanelen op het dak en betaal 50 euro in de maand aan elektriciteit. Ik gebruik geen gas. Van die 50 euro doen wij alles, zoals bijvoorbeeld koken op een inductieplaat en wassen. Ik geloof niet dat er veel gezinnen zijn die dat kunnen zeggen. De vaste lasten zijn wat dat betreft laag, maar de kosten van de bouw waren wel relatief hoog.”

Wat is een makkelijke en goedkope aanpassing aan een huis dat iedereen zou kunnen doen om duurzamer te leven?

„Ik zou zeggen pas je gedrag aan, daar begint het mee. Verdiep je erin, ga ervoor sparen en doe iets. Langzamerhand wordt het duurzamer en daar word je happy van. En daarnaast: hou het simpel. Realiseer je dat apparatuur ook weer vervangen moet worden. Begin ergens.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Tynaarlo
menu