Drents oogstweekend: vrijwilligers 'redden' zaailingen in Peize, Anloo, Zuidlaren, Vries en het Drents Friese Wold

Zaailing. Foto: Pixabay

In Peize, Anloo, Zuidlaren, Vries en het Drents Friese Wold worden in het weekend van 28 tot en met 30 januari zaailingen geoogst.
Lees meer over
Tynaarlo
Aa en Hunze
Noordenveld
Westerveld

Elke eik, beuk, meidoorn en wilg produceert jaarlijks duizenden zaailingen. Maar de meeste halen het niet. Ze sterven af en vergaan, en dragen op die manier bij aan de biotoop, of ze worden verwijderd en versnipperd als onderdeel van regulier natuurbeheer.

Meer Bomen Nu, een landelijke campagne, geeft jonge zaailingen en stekken een kans door ze te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken.

Drents oogstweekend

Het Drentse oogstweekend vindt plaats in het kader van deze campagne. Vrijdag 28 januari worden vanaf 14.00 uur zaailingen geoogst in een achtertuin (met met els, wilg en berk) in Peize.

Een dag later, zaterdag 29 januari, gebeurt dat vanaf 09.30 uur op een privéterrein (met lariks, conifeer, Europese vogelkers en vuilboom) in Anloo, vanaf 11.00 uur in een achtertuin in Norg en vanaf 14.00 uur bij een manege in Zuidlaren.

Zondag 30 januari tenslotte worden vanaf 10.00 uur zaailingen geoogst in het Drentse Friese Wold (Wateren) en vanaf 14.00 uur zaailingen in Voedselbos Vries (zomereik, es, populier, hazelnoot en hulst).

Boom of struik mee naar huis

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden door een online een vrijwilligersprofiel aan te maken. Alle vrijwilligers mogen zelf ook een boom of struik meenemen naar huis.

Uiteindelijk willen 48 ‘plantlocaties’ in Drenthe samen 50.000 bomen en struiken planten.

Nieuws

menu