Na Corendon schrappen ook TUI en Sunair de vakantievluchten vanaf Eelde deze zomer

TUI schrapt in juli en augustus alle vluchten van Eelde naar Gran Canaria.

Het wordt een stille zomer op Groningen Airport Eelde (GAE). In navolging van vliegmaatschappij Corendon melden ook Sunair en TUI Nederland dat de komende tijd niet van de regionale luchthaven wordt gevlogen.
Lees meer over
Tynaarlo

Ook als in juli en augustus in veel vakantielanden de grenzen weer opengaan, worden de wekelijkse vluchten van vliegmaatschappij TUI Nederland van Eelde naar Gran Canaria geschrapt.

,,Door de coronamaatregelen is alles nog heel onzeker. We gaan in juli weer vliegen vanaf Schiphol, maar ook op beperkte schaal”, zegt woordvoerster Petra Kok van TUI. Zij zegt dat reizigers de mogelijkheid krijgen om hun vakantie om te boeken naar een andere periode of mogelijk deze zomer via Schiphol kunnen vliegen. Wie dat niet wil, krijgt een voucher ter waarde van het aanbetaalde reisbedrag.

Voucher

Met deze waardebon kunnen consumenten bij een door de coronacrisis geannuleerd vakantie binnen het jaar een andere reis boeken. Doen ze dat niet, dan krijgt de klant na dat jaar alsnog het geld terug.

Vliegmaatschappij Corendon maakte deze week bekend dat tot en met oktober alle retourvluchten van Eelde naar het Griekse eiland Kreta en de Turkse badplaatsen Bodrum en Antalya worden geschrapt. Het gaat om zes vluchten per week. Klanten die hebben geboekt, krijgen een voucher of de mogelijkheid om direct een vervangende reis te boeken.

Sunair cancelt alle vluchten in juli

Ook Sunair ziet zich volgens woordvoerder Marc van Amsterdam vanwege de reisbeperkingen genoodzaakt om de vluchten vanaf Eelde naar Guernsey in elk geval in de maand juli te annuleren. Er zou tot half augustus elke zondag een vliegtuig van Sunair naar het Britse eiland vliegen. Sinds de corona-uitbraak zijn tot nu toe alle vluchten van Sunair gecanceld. Volgens Van Amsterdam is de belangstelling voor de bestemming Guernsey groot. ,,We hebben al vastgelegd dat we volgend jaar gaan vliegen vanaf Eelde. Klanten kunnen omboeken of een coronavoucher krijgen.”

Vliegmaatschappij Transavia die vanaf GAE vakantievluchten uitvoert naar Mallorca en Kreta kan nog niet zeggen of de vluchten deze zomer doorgaan. ,,Wij komen wekelijks met een update”, zegt woordvoerster Claudia Metz. ,,We kijken nog niet verder dan de maand juni. Over juli en augustus kan ik nog niets zeggen.” Vliegverkeer vanaf Schiphol is onlangs door Transavia deels weer hervat. Uit de update van woensdag blijkt dat vanaf 18 juni ook Transavia-vluchten vertrekken en aankomen op Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport, maar dat geldt niet voor Eelde.

Luchthaven Eelde mist inkomsten in drukste periode van het jaar

Voor Groningen Airport Eelde betekent het schrappen van de vakantievluchten deze zomer een flinke aderlating. Nadat de charters en de voorjaarsvluchten vanwege het coronagevaar werden geannuleerd, mist de luchthaven nu ook inkomsten in de drukste periode van het jaar. Het gaat om onder meer havengelden en passagiersvergoedingen.

De directie van de luchthaven zegt nog geen goed zicht te hebben op de schade die wordt geleden. ,,De situatie verandert met de dag. De crisis raakt ons zeker.” Duidelijk is dat het noordelijke vliegveld tonnen aan inkomsten misloopt. Een tegenvaller die Eelde niet kan gebruiken, omdat de luchthaven voor dit jaar al een verlies van 1,3 miljoen euro heeft begroot.

Nieuws

menu