Roel Pranger (70) uit Tynaarlo koninklijk onderscheiden bij afscheid als bestuurslid sport TT Circuit

Foto: gemeente Tynaarlo.

Roel Pranger uit Tynaarlo is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Pranger ontwikkelde dertig jaar geleden onder andere een mobiele medische unit die tegenwoordig in heel Nederland wordt gebruikt tijdens grasbaanraces en motorcrosswedstrijden.

Roel Pranger werd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau benoemd bij zijn afscheid als bestuurslid sport van de Stichting Circuit van Drenthe: het TT Circuit.

Pranger kreeg de onderscheiding vanwege ,,zijn langdurige en vrijwillige inzet voor de motorsport in zijn algemeenheid en het professionaliseren van de medische zorg tijdens motorsportwedstrijden in het bijzonder”.

Arts met liefde voor de motorsport

Prangers’ fascinatie voor de motorsport ontstond in het hotel-café-restaurant van zijn vader waar ieder jaar in juni raceteams te gast waren. Vanaf 1977 begon hij zijn professie als arts en zijn liefde voor motorsport te combineren. Ruim een kwart eeuw was hij wedstrijdarts tijdens de jaarlijkse TT en andere races op het circuit. Na die periode trad hij in 2004 toe tot het stichtingsbestuur van het circuit.

Van 1997 tot 2008 was Pranger bestuurslid en deels vicevoorzitter van de Stichting Motorwegraces Assen, waar hij zich met name op talentontwikkeling van jonge coureurs richtte. Van 1977 tot 2017 was Pranger eveneens verbonden aan Motorclub Assen en Omstreken als wedstrijdarts, en later ook als bestuurslid en voorzitter. Naast zijn bestuurswerk bleef hij van 1992 tot 2017 wedstrijdarts tijdens het WK IJsspeedway dat de motorclub organiseerde. Hij gaf hierbij leiding aan het medische team, dat bestond uit verpleegkundigen, ambulancepersoneel en EHBO’ers.

Medisch pionierswerk

Van 1978 tot 1988 was Pranger wedstrijdarts tijdens de races die binnen het KNMV District Noord werden gehouden. Hij was voornamelijk actief bij grasbaanraces. Hier heeft hij pionierswerk verricht door een mobiele medische unit te ontwikkelen. Dit was een dusdanige verbetering van de medische zorg op locatie dat de KNMV ook voor alle andere districten in Nederland zo’n mobiele medische unit liet bouwen. Inmiddels worden deze units al meer dan dertig jaar met succes ingezet tijdens grasbaanraces en motorcrosswedstrijden.

Voorzitter Kamercentrale Drenthe VVD

Behalve zijn activiteiten in de motorsport is Pranger ook politiek zeer actief. Hij was van 1998 tot 2004 voorzitter van de VVD Kamercentrale Drenthe. Hier zette hij zich in voor de regiobelangen. Bij zijn vertrek in 2004 ontving hij wegens zijn uitzonderlijke verdiensten voor de VVD de Thorbeckepenning. Tegenwoordig is hij bestuurslid van de VVD in Noord-Drenthe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Tynaarlo
menu