12 miljoen van NWO voor project van ASTRON uit Dwingeloo

Radiotelescoop van Astron in Westerbork. Foto: Astron

De Nederlands Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) steekt 12 miljoen euro in FuSE: een initiatief van onderzoeksinstituten Nikhef en ASTRON. Het project draait om het afhandelen van de steeds grotere datastromen in de deeltjesfysica en de radioastronomie.
Lees meer over
Westerveld

In totaal is 29 miljoen euro voor het initiatief opgehaald. Het geld wordt de komende vijf jaar gebruikt om het project verder te ontwikkelen. Het is de bedoeling dat FuSE gebruikt wordt voor nieuwe wetenschap van drie grote wereldwijde onderzoeksinstrumenten, waaronder de Large Hadron Collider (LHC) deeltjesversneller, de neutrinotelescoop KM3NeT en de Square Kilometre Array (SKA) radiotelescoop.

FuSE moet ervoor zorgen dat de nieuwe, grote hoeveelheid meetgegevens van de drie onderzoekscentra verwerkt kunnen worden. . Het project is een samenwerking tussen het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef, ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, en SURF, de coördinator van de digitale infrastructuur voor onderzoek in Nederland.


Nieuws

Meest gelezen

menu