Afschuwelijke reis vanuit Dwingeloo naar vernietigingskamp Auschwitz

Jetje West-Zaligman en haar echtgenoot Mozes West zittend in de vensterbank. Rechts Mina Paulina Vos-Vomberg. Foto: Archief Stichting Dwingels Eigen

Het is op 3 oktober 80 jaar geleden dat de weduwe Jetje West-Zaligman, Marie Cohen-Duitscher, Mina Paulina Vos-Vomberg, Henriette van Oosten-Trompetter en haar dochter Johanna Reina vanuit Dwingeloo naar Westerbork werden gebracht. Die zomer waren hun echtgenoten Jozef Cohen, Hartog Vos, Aron van Oosten en zoon Louis Cohen hen al voorgegaan. In de dagen erop volgde een afschuwelijke reis naar vernietigingskamp Auschwitz.
Lees meer over
Westerveld

De aanloop hiernaar toe moet voor deze negen Joodse Dwingelers al een nachtmerrie zijn geweest. De eerste maanden na de inval van de Nazi’s in mei 1940 verliepen nog geruisloos, maar vanaf begin februari kwamen de eerste maatregelen met een toegangsverbod tot bioscopen en een registratieplicht. In september van 1941 mochten joden welhaast niet meer deelnemen aan het maatschappelijke leven: plakkaten met opschriften ‘Verboden voor Joden’ verschenen bij parken, dierentuinen cafés, restaurants, hotels, pensions, sportinrichtingen, schouwburgen, musea, etc. Ook het jaar erop volgden nog vele restricties, waaronder het verplicht dragen van een Jodenster en een volledig reisverbod. Ze zaten gevangen in hun steden en dorpen.

De pompstraat

Nieuws

menu