Alerte postbezorger voorkomt woningbrand. Tim hoort tijdens zijn rondje een vreemd geluid, ruikt verbrand plastic en belt 112

Het zaterdagse rondje van postbezorger Tim verliep dit weekeinde iets anders dan anders. Adequaat optreden van de inwoner van Havelte voorkwam waarschijnlijk een grote brand in een vrijstaande woning aan de Veldkamp.

Postbezorger Tim, die nog maar een paar maanden in het dorp Havelte woont, heeft nu al een onuitwisbare indruk achtergelaten op zijn plaatsgenoten.

Postbezorger Tim, die nog maar een paar maanden in het dorp Havelte woont, heeft nu al een onuitwisbare indruk achtergelaten op zijn plaatsgenoten. Foto: Gerrit Boer

Zelf vindt hij het helemaal niet zo bijzonder. Daarom hoeft hij ook niet met zijn achternaam in de krant. Toch wist de 30-jarige Tim, die nog geen vier maanden in Havelte woont, zaterdag met zijn alertheid een woningbrand te voorkomen.

Al tien jaar is Tim parttime postbezorger. Ruim negen jaar in Vlaardingen en nu dus in zijn nieuwe woonplaats Havelte. Doordeweeks werkt hij fulltime bij het Kadaster in Zwolle. „En op zaterdag bezorg ik de post in twee wijken in Havelte. Een uitstekende manier om het dorp te leren kennen”, vertelt Tim met een veelzeggende lach. „Bovendien is het heerlijk om na een week met veel denkwerk een dag fysieke arbeid te verrichten”, licht hij zijn weekendbaan toe.

Nieuwe woonplaats

Dat hij na zijn verhuizing direct voor PostNL in zijn nieuwe woonplaats aan de slag kon, dankt hij aan zijn oude teamleider. Die zorgde er voor dat Tim direct weer aan het werk kon. De straten in zijn wijken kent hij al wel en het wonen in Zuidwest-Drenthe bevalt hem goed. „Mijn vriendin, die in Zwolle woonde - ze is ondertussen mijn vrouw - en ik zijn bewust deze kant opgekomen, maar dat we in Havelte zijn neergestreken was puur toeval. We vonden hier aan de Van Riemsdijkweg in Havelte een betaalbare woning en wonen hier met ontzettend veel plezier.”

Vreemd geluid

Zaterdag ging Tim weer op pad. Op zijn ronde door de wijk werd in de Veldkamp zijn aandacht getrokken door een vreemd geluid. „Ik dacht wel een soort brandalarm te horen, maar kon niet goed thuisbrengen waar het vandaan kwam. Ik vermoedde dat het geluid uit een vrijstaande woning kwam en belde aan. Toen de bewoners niet thuis bleken te zijn, heb ik bij de buren aangebeld maar ook die waren er niet. Omdat ik ook een geur van verbrand plastic rook, heb ik toch maar 112 gebeld en de melding gedaan. Volgens mij was dat om vijf over twee. Toen ik vijf minuten later de sirenes hoorde, ben ik verder gegaan met mijn ronde. Uiteindelijk zag ik later die middag dat in de bewuste woning alle ramen open stonden en dat er een brandschadebedrijf in het huis bezig was”, zegt Tim nuchter.

Pas later hoorde de postbezorger dat zijn kordate optreden een grotere woningbrand had voorkomen. „Een collega van mij woont tegenover de woning waar nog een pan met vlees op het vuur bleek te staan. Ja, het had erger kunnen zijn”, beseft de alerte en bescheiden Havelter nu ook. Van de plaatsgenoten die door Tim behoed zijn voor erger, heeft hij nog niets gehoord. Misschien wacht hem zaterdag wanneer hij door de buurt weer zijn postrondje maakt, wel een heerlijke traktatie. Het zou zeker verdiend zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerveld
menu