Wassen beeld van Johannes van den Bosch, het brein achter de Maatschappij van Weldadigheid, naar bronsgieterij: 'Een vreselijk eigenwijze doordouwer'

‘Ik houd van gekkigheid, maar ik had nooit aan deze bus gedacht.’ Voor beeldend kunstenaar Herma Schellingerhoudt is het donderdag een spannende dag. Drie maanden heeft ze in museum De Proefkolonie in Frederiksoord zitten boetseren aan het wassen beeld van Johannes van den Bosch, het brein achter de Maatschappij van Weldadigheid. En nu komt de laatste stap van haar project: Johannes moet in brons worden gegoten in het Friese Balk.

Beeld Johannes van den Bosch op weg naar bronsgieterij in Balk

Lees meer over
Westerveld

Ze loopt nog een paar keer rond haar beeld en raakt het liefkozend aan. Het maken is door veel mensen in coronatijd gevolgd. Het wachten op entree in het museum werd zo een stuk aangenamer. Van de oorspronkelijke etalagepop onder de laag was is niets meer te zien. Nu moet ze er op vertrouwen dat het transport goed verloopt. Maar in geval van nood kun je met het zachte was schade altijd nog even herstellen, zo stelt ze zichzelf gerust. Eerst wordt Johannes op een meubelhondje gezet, zo’n plateauwagentje. Burgemeester Rikus Jager van Westerveld treedt op als stuurman en duwt het beeld mee naar de uitgang van het museum. Als de kleine wieltjes blijven hangen achter een oneffenheid in de tegels is de burgemeester zo alert om het beeld letterlijk op te vangen. De burgemeester noemt het avontuur heel bijzonder.

Geen verheven beeld