'Cider heeft een neus in het glas nodig'. Tom Hoogland uit Wapse wil van Waltcider kunnen leven
Tom Hoogland laat met een ronddraaiende beweging de cider door het glas dansen en snuift de aroma’s op. In het ene glaasje ontwaart hij een vleugje tropisch fruit, bij het andere merkt hij op dat de in hout gerijpte drank nog net iets warmer mag zijn voor de perfecte smaak. „Cider heeft een neus in het glas nodig. Je schenkt het in een wijn- of een speciaalbierglas”, zegt Hoogland.

Welke aroma's komen vrij? Dat verschilt per cider. Foto: Wilbert Bijzitter
Hier spreekt een kenner en dat is te danken aan de drie grote appelbomen die Hoogland aantrof bij zijn nieuwe huis aan de Ten Darperweg in Wapse. Een paar potten appelmoes, een paar appeltaarten… en wat doe je dan verder nog met de oogst goudreinetten? Een Engelse tv-zender bracht Hoogland (34) vijf jaar geleden op het idee cider te maken van de reinetten. Dat bleek de start van een geëxplodeerde hobby en met een beetje geluk een bedrijf om van te leven.
Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.
Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!
Abonnement
PREMIUM -50%
Upgrade (optioneel)
- Ma t/m za de krant online lezen
- Ma t/m za de krant online lezen
- Zaterdag de weekendkrant op papier