Courgettes uit Koloniën van Weldadigheid liggen in lokale supermarkt en worden gebruikt in lokale keukens

Een van de doelen van het project ‘Makker van een Akker’, het produceren van eigen streekproducten, is gerealiseerd. De courgettes uit de Koloniën van Weldadigheid liggen niet alleen in de schappen van vier lokale supermarkten, ook in lokale keukens worden de groenten gebruikt.

Voorzitter Bob Veldman van stichting Weldadig Oord en een medewerker van de COOP-supermarkt in Vledder leggen de courgettes uit Wilhelminaoord klaar voor de verkoop.

Voorzitter Bob Veldman van stichting Weldadig Oord en een medewerker van de COOP-supermarkt in Vledder leggen de courgettes uit Wilhelminaoord klaar voor de verkoop. Foto: eigen foto

Ruim een jaar geleden werd het project Makker van een Akker in Wilhelminaoord gestart. Doel was de akkerstructuur die ooit zo kenmerkend is geweest voor de Vrije Koloniën van Weldadigheid op een natuurlijke wijze terug te brengen in het landschap en de biodiversiteit in het gebied te vergroten. „De bedoeling was om van de opbrengst van deze akkers op termijn streekproducten te gaan produceren. Het is geweldig dat dit nu al wordt gerealiseerd”, zegt voorzitter Bob Veldman van stichting Weldadig Oord.

Geen gif

De akkers worden op natuurlijke wijze bewerkt: dus géén kunstmest en géén gif ter bestrijding van onkruid, insecten en ziektes. Ook bieden de akkers plaats aan wilde bloemen waardoor ze bijdragen aan de biodiversiteit.

Sinds deze week zijn er courgettes uit de Koloniën van Weldadigheid te koop in verschillende winkels in de omgeving. Direct van de kolonieakkers in Wilhelminaoord in de COOP-supermarkten van Vledder, Diever, Ruinerwold en Vries. Een mooi resultaat waarmee Stichting Weldadig Oord een nieuwe fase ingaat met het project ‘Makker van een Akker’.

Lokale keuken

De courgettes worden niet alleen geleverd aan de supermarkten, ook in de lokale keuken worden ze gebruikt. Reestmond, cateraar van de gemeente Westerveld, neemt courgettes af, de Johannes Postkazerne heeft courgettesoep op het menu staan en ook de chef-koks van Hotel-Restaurant Bitter en Zoet in Veenhuizen maken er culinaire hoogstandjes van.

„Een korte keten die zorgt voor betrokkenheid en binding met het gebied en het product”, aldus Veldman. „Ook is de samenwerking gezocht met de Gebiedcoöperatie Zuidwest Drenthe om kennis te delen en is er aansluiting met Dubbel Drents om te profiteren van elkaars afzetkanalen.”

Samenwerking

Momenteel wordt er op de akkers met man en macht geoogst. Zo’n drie keer per week worden de courgettes met de hand door de makkers van de akkers gehaald. „Het is een prachtige samenwerking tussen de lokale bevolking en de agrariërs in het gebied. Het uiteindelijke streven is om er voor de boeren een interessant verdienmodel van te maken waarbij het uitgangspunt is om geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Lokaal op een verantwoorde manier produceren en consumeren. Direct van de akker op het bord.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerveld
menu