De kippen van Egg-tivity in Havelte scharrelden maandenlang precies aan de goede kant van de grens. Maar nu moeten zij ook naar binnen

Woensdagochtend kon je aan de A32, net voor Meppel, nog enkele duizenden kippen buiten zien rondscharrelen. Aan de ene kant van de snelweg gold de ophokplicht, aan de andere kant niet. Maar nu de ophokplicht weer landelijk is ingevoerd is het voorbij met de pret voor de kippen van Egg-tivity in Havelte. Voor eigenaar Conrad Corts voelt het op dit moment vooral als een opluchting.

Het is voorbij met de pret, ook deze kippen moeten naar binnen.

Het is voorbij met de pret, ook deze kippen moeten naar binnen. Aangeleverde foto

Lees meer over
Westerveld

„De druk van de vogelgriep in deze omgeving is zo hoog, het was niet meer verantwoord om ze naar buiten te doen”, legt Corts uit. Egg-tivity, dat gevestigd is aan de Trambaanweg in Havelte, vlak naast de snelweg, is een biologisch legpluimveebedrijf. Conrad en Nicky Corts moeten voldoen aan een heel boekwerk vol regels, maten en eisen om biologische eieren te mogen verkopen, maar de kippen altijd buiten laten lopen is geen harde voorwaarde. Vrije uitloopeieren bijvoorbeeld kennen de voorwaarde dat kippen niet langer dan vier maanden achter elkaar binnen mogen zijn.