Duizenden lampjes verlichten Diever: 'Waarom beginnen we niet wat eerder met kerst?'

Saamhorigheid creëren in een tijd dat we wel iets positiefs kunnen gebruiken. Geïnspireerd door een oproep in buurdorp Wilhelminaoord, vraagt de Dieverse Ellen Kamphuis haar dorpsgenoten om haar dorp in de donkere dagen voor kerst wat eerder dan anders in het licht te zetten.

Ietje van de Belt en Ellen Kamphuis zijn al begonnen met het in het licht zetten van Diever.

Ietje van de Belt en Ellen Kamphuis zijn al begonnen met het in het licht zetten van Diever. Foto: Gerrit Boer

De dagen worden korter en het coronavirus vraagt ons steeds meer thuis te blijven. Samenkomen met twee andere volwassenen is nog toegestaan, maar massale samenkomsten zitten er voorlopig niet meer in. Hoe kerst dit jaar verloopt, weet nog niemand, maar dat het anders dan anders wordt is wel duidelijk. De opnieuw verscherpte coronamaatregelen maken het er allemaal niet leuker op en dat juist in een tijd waarin gezelligheid en samenzijn de boventoon zouden moeten voeren.

Duizenden lampjes

Het nieuwe normaal bracht Ellen Kamphuis op het idee om haar dorpsgenoten op te roepen, wat eerder dan normaal, de feestverlichting op te hangen. In Ietje van de Belt die bij haar in de buurt woont, vond Kamphuis een bondgenoot. Samen gaven ze het goede voorbeeld. Daarom stralen in de Valkenakker, net als bij Van de Belts woning aan de Vlasstraat, nu al duizenden lichtjes.

Alleen het boompje in de voortuin telt al tweeduizend lampjes. Tel daar het rendier, de ster, de tweede boom en het bankje bij op en het is duidelijk dat Kamphuis een voortrekker is van de ‘lichtjesbeweging’. „We zitten allemaal veel thuis, we werken veel thuis. De kerstperiode komt er aan. Waarom beginnen we niet wat eerder met kerst? Ik denk dat het leuk is als we met z’n allen onze huizen en tuinen versieren en verlichten. En dat wanneer je ’s avonds buiten loopt, de tuinen en huizen van buren en dorpsgenoten kunt bewonderden. Daardoor creëren we een soort saamhorigheid en op die manier bereiken wij volgens mij in deze donkere tijd toch iets positiefs.”

Lichtjesdorp

Helemaal nieuw is een verlicht Diever niet. Een aantal jaren geleden werd Diever Lichtdorp georganiseerd. „Laten we dat nieuw leven inblazen”, zo zegt Kamphuis die vervolgt: „Het hoeft allemaal niet groots en duur. Een lampje op de vensterbank of lampjes in een bloembak zijn al leuk. We roepen alle inwoners van Diever, Dieverbrug, Wittelte en Wapse om nu al verlichting aan te brengen. Het wordt dan ’s middags als het schemert en ’s avonds een stuk gezelliger om een rondje door het dorp te wandelen.”

Op Facebook is al een speciale pagina Lichtdorp Diever aangemaakt. Daar reageren dorpsbewoners enthousiast op het initiatief van de dames. Zo vindt Maartje Doof het uitlaten van haar hond ‘nu extra gezellig’. „De duizenden lichtjes zijn een prachtig gezicht als je de straat in komt lopen.” Zelf wil ze ook wel buitenverlichting aansluiten in haar tuin, maar ontbreekt het daar aan een stroompunt.

Vanuit Lichtdorp Diever is aangeboden dat probleem voor haar op te willen lossen. Op die hulp kunnen ouderen die niet zelf meer kunnen versieren ook rekenen. „Ik word hier heel blij van”, zo zegt Kamphuis die net als Van de Belt op steeds meer plaatsen in Diever de lichtjes aan ziet gaan. „We hebben al veel positieve reacties gehad op het initiatief en dat versterkt ons gevoel dat er langzaamaan iets op gang komt in het dorp. Aan ieder huis is wel iets te versieren. Groot, klein, het maakt niet uit. Samen gaan we van Diever een mooi lichtdorp maken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu