Eerste fase van renovatie Havelter multifunctionele accommodatie gaat van start

Lokaal coördinator bibliotheken Marjolijn Vinkesteijn en Eric Boers aan de leestafel die voortaan niet alleen gebruikt wordt door bezoekers van De Veldkei, maar ook door bezoekers van de bibliotheek. Foto: Grenzeloos Media

De boeken van bibliotheek Havelte hebben in een andere ruimte in het multifunctionele centrum een nieuwe plaats gevonden en Drukkerij J&J is intern verhuisd naar een tijdelijk onderkomen. Er is de laatste weken hard gewerkt om te kunnen starten met de eerste fase van de grote renovatie van dorpshuis De Veldkei in Havelte.

Begin september werd na jarenlang plannen maken en discussiëren de knoop definitief doorgehakt. De raad van toezicht van Welzijn MensenWerk stelde toen het gereserveerde budget beschikbaar om te kunnen starten met de eerste fase van de renovatie. In de jaren daarvoor passeerden al verschillende ideeën de revue om De Veldkei toekomstbestendig te maken. Uiteindelijk gaf de stem van het volk de doorslag: renovatie van het huidige gebouw.

Eric Boers, zakelijk leider accommodaties bij Welzijn MensenWerk, is blij dat de renovatie van start is gegaan. „In deze fase wordt de achterkant van het gebouw aangepast”, zo vertelt hij. Boers vervolgt: „Het is de bedoeling om daar een zorg- en welzijnsplein en kantoortuin te realiseren. Met plaats voor onder meer de fysiotherapiepraktijk, tandheelkundige praktijk, werkplekken voor de sociaal werkers en zzp’ers en twee spreekkamers. De verhuur van ruimtes draagt straks bij aan de verbreding van functies en een gezonde exploitatie van het dorpshuis, de huiskamer van Havelte.”

Ruimtes delen

Om de renovatie te kunnen starten, moest de bibliotheek intern verhuizen. Een behoorlijke klus die begin deze week met hulp van vele vrijwilligers werd afgerond. „Maandag zijn we weer open gegaan en voor de bezoekers was het even zoeken ‘waar staat wat’. Logisch, want in Havelte waren de mensen gewend aan een hele grote bibliotheek.” De huidige ruimte is iets kleiner en meer verspreid door het dorpshuis.

„De komende weken gaan we er alles aan doen om alles nog mooier te maken. En ondanks dat onze ruimte in vierkante meters is afgenomen, is het aanbod wel hetzelfde”, zegt lokaal coördinator bibliotheken Marjolijn Vinkesteijn. Volgens Vinkesteijn past de verhuizing van de bibliotheek naar een ‘opener’ plaats in het gebouw in de filosofie van de goedlopende bibliotheek. „Het moet meer en meer een ontmoetingsplek worden. Door bijvoorbeeld ruimtes met elkaar te delen. Ook aan de grote leestafel ontmoeten bibliotheekbezoekers andere gebruikers van De Veldkei.”

Toekomstbestendig

Naar verwachting is de eerste fase van de renovatie, die door lokale ondernemers wordt uitgevoerd, begin 2021 klaar. „Daarna gaan we de renovatieplannen voor de volgende fase verder uitwerken. Daarbij hoort ook de financiering waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de gemeente Westerveld. Stelt die geld beschikbaar, dan kunnen we verder met het toekomstbestendig maken van het dorpshuisgedeelte. Ik hoop dat we daar in 2022 mee kunnen starten”, zo besluit Boers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerveld
menu