Eindelijk weer een beetje actie op de Brink in Diever met het OERfestival

De organisatie van het OERfestival, dat zaterdag op de Brink in Diever werd gehouden, kijkt tevreden terug. „Het is niet superdruk geweest, dat moest ook niet, maar wel gezellig druk”, zegt Bart Friso namens organisator het OERmuseum.

Zelf een hunebed bouwen tijdens het OERfestival in Diever, al is het dan ook eentje van minimale afmetingen.

Zelf een hunebed bouwen tijdens het OERfestival in Diever, al is het dan ook eentje van minimale afmetingen. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Met naar schatting tussen de 1000 en 1500 bezoekers was het OERfestival een van de eerste evenementen die weer in de regio werd georganiseerd en ook daadwerkelijk doorgang kon vinden. „Als je kijkt dat in andere plaatsen in Drenthe evenementen worden afgelast vanwege corona, dan zijn we best blij”, verwijst Friso naar bijvoorbeeld Coevorden en Emmen.

Blij waren ook de standhouders, vooral omdat ze eindelijk weer eens ergens hun spullen konden uitpakken. „De standhouders zagen het ook een beetje als een uitje. Wij hadden bij het smeren van de broodjes gerekend op 2,5 persoon per kraam, maar het kwam uit op vier. Een van onze vrijwilliger is nog naar de supermarkt gegaan om extra brood en fruit bij te kopen”, lacht Friso. Waarna hij er vrolijk aan toevoegt dat er daarna fruit en broodjes overbleef. „Dat hebben we maar weggegeven aan bezoekers.”

Eenrichtingverkeer

Burgemeester Rikus Jager - hij reikte de Bronzen Mammoet en de hoofdprijs voor de winnaar van het NK vuistbijl maken uit - toonde zich ook een tevreden man en zag dat er ook in coronatijd zeker veilig een evenement kan worden gehouden. Friso zag ook dat de bezoekers zich aardig aan de regels hielden. „Wij hadden een aparte in- en uitgang met eenrichtingverkeer, daar hield niet iedereen zich helemaal aan. Maar je zag duidelijk dat de mensen wel degelijk rekening met elkaar hielden.”

De standhouders hadden over belangstelling niet te klagen, zoals bij de Historische Vereniging Gemeente Diever. „We krijgen veel mensen en hebben al aardig wat verkocht”, weet bestuurslid Fred Jansen. Hij voerde samen met de andere vrijwilligers de nodige geanimeerde gesprekken met bezoekers. Over de historie en over bijzondere personen die niet meer in leven zijn. „De belangstelling voor historie is groot, dat blijkt ook uit de verkoop van ons nieuwe boek over de geschiedenis van Diever. Dat is echt bizar”, glundert Jansen. Het blijkt dat toch ook de nodige jongere inwoners lid worden van de vereniging.

Er was veel variatie onder de standhouders, van de Vogelwacht in Uffelte, de vrijwilligers van de Veldoven in Zorgvlied tot stichting Het Drentse Landschap. De vele aanwezige archeologische vondsten trokken het nodige bekijks, van botten tot fossielen en bijzondere stenen. Bezoekers bleven in de ochtend belangstellend staan bij de tent waar drie deelnemers probeerden een zo mooi mogelijke vuistbijl te maken.

Voor kinderen was er ook van alles te doen, zoals zelf een mini hunebed bouwen, braakballen uitpluizen of met wol knutselen. De opdracht luidde om zelf een mammoet of wolharige neushoorn te fabriceren met wol en lijm. Voor het OERmuseum stond de hele dag zo’n beetje een rij. „We mogen maar een beperkt aantal mensen tegelijk binnen laten, de mensen zijn zeer geduldig”, zag Bart Friso.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerveld
menu