Fel verzet tegen zendmast KPN in Wateren

KPN wil een zendmast bouwen van wel 40 meter hoog. FOTO ARCHIEF DVHN

De Raad van State moet gaan beslissen of de omstreden zendmast van KPN in de buurtschap Zorgvlied bij Wateren mag worden geplaatst. Een aantal bewoners van de buurtschap en bewoners van het nabijgelegen recreatiepark Beek en Brink eiste maandag tijdens een hoger beroep bij de Raad dat de verleende vergunning voor de mast van tafel gaat.
Lees meer over
Westerveld

„Juist in Zorgvlied zit een aantal elektrogevoeligen”, zegt een van de bezwaarmakers. Het is een van de weinige plekken waar de zendmasten geen gezondheidsklachten opleveren, simpelweg omdat er nog geen zendmast staat. En dat zou zo moeten blijven.

„Er zijn weinig stralingsgevoelige locaties meer in Nederland”, zegt een woordvoerder van de stichting die het opneemt voor elektrogevoeligen. „De klachten zijn heel divers”, zegt ze. „Maar bij veel mensen is er sprake van stress, vermoeidheid en hartklachten.”

Een andere woordvoerder spreekt van stralingsvluchtelingen. Zorgvlied is volgens een bewoonster een plek om te herstellen van klachten.

Geen dekking

Voor KPN is het belang van een zendmast in Wateren juist groot, omdat dit een van de weinige gebieden is waar nog geen goede dekking is. Bewoners van het gebied hebben daar een slecht mobiel bereik.

De kern van de zaak is de discussie over hoe gevaarlijk zendmasten voor de gezondheid zijn. Landelijke normen zijn er nog steeds niet. De Raad van State koerst vooralsnog op het advies van de Gezondheidsraad uit 2008, die oordeelde dat de negatieve effecten van zendmasten voor de gezondheid op lange termijn niet bekend zijn.

Vanwege het ontbreken van landelijke regels maken Nederlandse gemeenten hun eigen beleid gebaseerd op het voorzorgsbeginsel. Zo hanteren gemeenten soms een afstand van 500 meter om zeker te zijn van een gezonde afstand.

Eiffeltoren van Zorgvlied

Maar in Zorgvlied zag de gemeente Westerveld geen probleem om de door KPN gewenste zendmast dichterbij te laten plaatsen. KPN kreeg de vergunning voor de omstreden zendmast van bijna 40 meter hoog bij de ingang van het dorp. Een van de woordvoerders spreekt van de Eiffeltoren van Zorgvlied.

De bezwaarmakers wezen de Raad maandag op wetenschappelijke onderzoeken die minder positief zijn dan de Gezondheidsraad. Maar de wetenschappelijke verdeeldheid dringt volgens de bezwaarmakers maar niet door bij de beleidsmakers. „Talloze belangrijke wetenschappelijke bevindingen over gezondheidsrisico’s blijven zo onder de bestuurlijke radar”, zegt een van hen. Zijn partner is elektrogevoelig en ze stellen dat ze hun woning op het recreatiepark niet kunnen verplaatsen. Maar de zendmast elders neerzetten, kan wel.

Belangen

De gemeente en KPN zien daar niets in. De vergunning voor de zendmast bleef al overeind bij de rechtbank Noord-Nederland. Het verwijt dat de gemeente niet heeft gekeken naar de belangen van de bewoners, werd door de gemeentewoordvoerder afgewimpeld. „We hebben naar meerdere belangen gekeken. Maar de optimale dekking was voor ons het belangrijkst. Ook is gekeken naar normen die andere overheden hanteren.” Volgens de woordvoerder is er ook geen wetenschappelijke reden om nu een vergunning te weigeren.

Maar dat verweer is volgens een van de rechters van de Raad niet voldoende. „Het blijft wel de eigen verantwoordelijkheid van de gemeente welk besluit u neemt. Ook is er langzamerhand een aantal onderzoeken die uitwijzen dat er wel een negatief effect is. Er is dus wel een beweging gaande.” De vraag is hoe lang de Raad nog vasthoudt aan het advies van de Gezondheidsraad.

De Raad doet binnen enkele maanden uitspraak.

Nieuws

Meest gelezen

menu