Fietsroute door Nationaal Park Dwingelderveld is vanaf nu te vinden in app Meesterwerk Nederlands Landschap

Nationaal Park Dwingelderveld. Foto: Geurt Besselink

Een fietsroute door Nationaal Park Dwingelderveld krijgt een plek in de app Meesterwerk Nederlands Landschap. Het gaat om een fietsroute door stuifduinen, langs vennen en havezathes, langs dobben en pingo’s en door bossen en heidevelden.
Lees meer over
Westerveld

Met de app Meesterwerk Landschap Nederland willen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Staatsbosbeheer en het Nationale Parken Bureau het Nederlandse landschap in de schijnwerpers zetten. ‘In de app Meesterwerk Nederlands Landschap zijn meerdere bijzondere fietsroutes te vinden die aan de hand van kunst een link leggen tussen heden, verleden en toekomst van het landschap’, vertelt woordvoerder Marcel van Dun.

Routeaanwijzingen via oortje

Op basis van de GPS op de mobiele telefoon krijgt de fietser in zijn oortje routeaanwijzingen en informatie over het gebied waar hij dan fietst, zonder steeds de telefoon erbij te hoeven pakken.

Onderweg zijn een aantal stops waar op de telefoon historische kaarten en schilderijen van oude meesters én hedendaagse kunstenaars verschijnen. ‘De fietser beleeft zo hoe de oude meesters eeuwen geleden datzelfde landschap voor zich zagen en vastlegden, maar ook hoe jonge kunstenaars dit landschap nu ervaren. De fietser wordt uitgenodigd om letterlijk bij het landschap stil te staan en met een andere, nieuwe blik naar het landschap te kijken.’

Meerdere stops

Er zijn meerdere stops waarbij de fietser de gelegenheid heeft om in de app schilderijen en foto’s te bekijken en de toelichting die erbij zit te beluisteren. De fietser maakt zo kennis met het nationale park door de ogen van onder andere de schilders Sientje van Mesdag - van Houten, Carl Blechen, Jan van Goyen , George Hendrik Breitner en Willem Maris.

Naast het Dwingelderveld zijn ook fietstochten door het Lauwersmeergebied, NL Delta en het de Weerribben te vinden. Meer informatie is te vinden op Beleefdenationaleparken.nl.

Nieuws

Meest gelezen

menu