Frederiksoord heeft geen corso, maar wel het corsogevoel

De makers van het mozaïek van corsogroep De Mandenmakers uit Frederiksoord. Het bewegende mozaïek dat door de jury met de eerste prijs werd beloond, is de komende dagen nog te bewonderen in Frederiksoord. Foto: Corso Frederiksoord

Wel het gevoel, maar dan toch anders. Wel de nodige dahlia’s in handen gehad, maar geen wagens op het parcours en het feestterrein in Frederiksoord. En toch kijken de organisatoren van het corso terug op een bijzonder geslaagd weekend.

Al snel na het uitbreken van het coronavirus dit voorjaar, werd duidelijk dat de 60ste editie van het Corso Frederiksoord dit jaar niet plaats zou vinden. In goed overleg met de verschillende corsogroepen had de organisatie besloten de jubileumeditie van het corso een jaar door te schuiven. Geen eenvoudige beslissing, maar een besluit waarbij de gezondheid van bouwers, vrijwilligers en het publiek voorop stond.

„Samen met argumenten als solidariteit naar andere corso organisaties, is dit de juiste beslissing”, lichtte voorzitter Joost Ottink de beslissing toe.

Stilte

Dus dit jaar geen ‘feeënwagen’, met bloemen versierde fietsen en skelters voor het kindercorso, geen prachtige, met duizenden bloemen versierde wagens. Geen uitreiking van de wagenprijs, toefenprijs, ereprijs, verlichtingsprijs en natuurlijk de publieksprijs.

Het bleef dit weekend stil in Frederiksoord en omgeving. Althans, op zaterdag. Om het weekend in de kolonie toch niet helemaal geruisloos voorbij te laten gaan, had de organisatie van het corso een ‘coronaproof’ programma samengesteld met een mozaïek puzzelfietstocht door Frederiksoord en de omliggende dorpen. Zo kreeg het tweede weekend van september toch nog iets vrolijks, fleurig en gezellig.

Massale belangstelling

Verschillende corsogroepen en makers van de traditionele mozaïeken hadden zich toch met dahlia’s uitgeleefd. Samen prikten ze vrijdag 84 mozaïeken die langs de fietsroute door de deelnemers aan de fietstocht bewonderd konden worden.

Ruim 1100 mensen verschenen zondagmiddag aan de start van de tocht in Frederiksoord, Wilhelminaoord, Vledder en Nijensleek. Het prachtige nazomerweer zorgde voor extra vrolijkheid en de deelnemers genoten met volle teugen. Langs de route waren verschillende (kinder)activiteiten georganiseerd.

Terug naar vroeger

Corsogroep De Mandenmakerij uit Frederiksoord die al sinds 1962 bestaat, werd winnaar van de mozaïekenwedstrijd. De prikkers beoordeelden zelf hun bord als ‘creatief, eigentijds en groots’. De jury ging daarin mee en beloonde het bewegende spellenbord van deze groep als mooiste mozaïek. Op de tweede plaats eindigden de Bauwers en de 3 prijs was weggelegd voor groep De Kolonie.

De overweldigende deelname aan het maken van de mozaïeken, is koren op de molen voor de organisatie. „Wij willen graag terug naar aantallen als vroeger. De laatste jaren werden er steeds minder mozaïeken gemaakt. Wij hopen dat dit weekeinde een kentering betekent in dat beeld en dat er volgend jaar weer meer mozaïeken in de kolonie te bewonderen zijn”, vertelde bestuurslid PR Simone Hornstra.

‘Vermaak oe’

De organisatoren hopen in 2021 alsnog de 60e editie van het corso op grootse wijze te kunnen vieren. Het thema voor 2020 bedachte thema, ‘Corso 60 jaar, vermaak oe’, blijft bestaan. De verschillende corsogroepen houden dus, voor zover dat nog niet gebeurd is, de vrije hand om zelf een onderwerp te kiezen. Uiteraard wordt er dan ook op andere gebieden groots uitgepakt, maar daarover laat het bestuur zich nu nog niet uit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerveld
menu