Gemeente Westerveld gaat eikenprocessierups preventief bestrijden

Een waarschuwingslint voor eikenprocessierupsen. Foto: Archief/DVHN

De gemeente Westerveld gaat de eikenprocessierups dit voorjaar preventief bestrijden. Dit gebeurt door het door de eikenbomen te bespuiten met nematoden.
Lees meer over
Westerveld

In totaal telt Westerveld zo’n 39.000 eiken langs paden en wegen. De preventieve bestrijding vindt niet bij elke eikenboom plaats, maar vooral op plekken waar vorig jaar veel nesten zijn aangetroffen. In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt niet alleen het buitengebied op deze wijze bestreden, ook gemeentelijke eikenbomen in de dorpen.

Aaltjes

Nematoden, die ook wel bekend staan als aaltjes, zijn zeer kleine wormpjes met een lengte van van 0,3 tot 0,7 millimeter. Hierdoor zijn ze met het blote oog niet zichtbaar. De aaltjes zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups en eten de dieren van binnenuit op. De aaltjes worden over de gehele kroon van de eikenboom gespoten en infecteren de rups.

Avond

De gemeente Westerveld meldt dat het bespuiten van de bomen met de aaltjes ’s avonds of ’s nachts uitgevoerd. Dit moet omdat de aaltjes niet tegen zonlicht kunnen. De bespuiting kan geluidshinder met zich meebrengen

Nieuws

Meest gelezen

menu