Glasvezeloorlog in Westerveld: ook Digitale Stad biedt gratis glasvezelaansluiting aan

Er is een tweede speler op de markt die de huishoudens in de kernen van de gemeente Westerveld wil voorzien van een glasvezelaansluiting. Groot verschil tussen Delta Fiber Netwerk, dat samenwerkt met Rendo Fiber, en de tweede speler, het bedrijf Digitale Stad: de laatste biedt gratis aansluiting.

In 2019 startte Digitale Stad in het buitengebied van Diever met de aanleg van een glasvezelnetwerk.

In 2019 startte Digitale Stad in het buitengebied van Diever met de aanleg van een glasvezelnetwerk. Foto: Gerrit Boer

Digitale Stad, dat ook in het buitengebied van Westerveld al een glasvezelnetwerk heeft aangelegd, start volgend jaar met het aansluiten van de zo’n 6100 huishoudens. Het gaat om de dorpen Darp, Diever, Dwingeloo, Havelte, Uffelte, Vledder, Wapse, Wapserveen en Wilhelminaoord. Het glasvezelnetwerk van Digitale Stad is een open netwerk.

Dat betekent dat verschillende serviceproviders (zoals KPN, T-Mobile, NLE, Oxxio, XS4ALL en Solcon) hun diensten leveren over het netwerk. Bewoners kiezen zelf de provider met het abonnement dat het beste bij hen past. Het gaat om een gratis glasvezelaansluiting. Naar verwachting duren de werkzaamheden een jaar.

Met de aansluiting krijgen bewoners van de kernen in Westerveld vrijblijvend toegang tot het open glasvezelnetwerk. Zij kunnen een abonnement afsluiten, maar kiezen zelf of en wanneer zij een abonnement afsluiten. In tegenstelling tot het initiatief van Rendo Fiber, gaat Digitale Stad geen vraagbundelingscampagne uitvoeren en sluit het alle woningen in de dorpen van de gemeente Westerveld gratis aan op het open glasvezelnetwerk.

Voordelen

Volgens Digitale Stad, dat in Westerveld het burgerinitiatief ‘Westerveld op Glas’ overnam, is het feit dat zij met een glasvezelnetwerk aan de slag gaan ‘geweldig nieuws’ voor de inwoners van Westerveld. „Zij kunnen hun huidige e-mailadres behouden en hoeven dus niet alle inloggegevens van verschillende websites aan te passen. Verder kunnen ze hun telefoonnummer behouden, een ander tv-pakket met andere zenders kiezen en krijgen zij de keuze uit bekende providers met landelijke dekking. Bovendien wordt er een hoogstaand KPN-netwerk aangelegd dat voor minder storingen zorgt”, laat een woordvoerder van Digitale Stad weten.

In oktober dit jaar opende de combinatie Delta Fiber Netwerk / Rendo Fiber een informatiekantoor in Havelte om inwoners van Westerveld te informeren over de mogelijkheden van een glasvezelaansluiting. Als 35 procent van de inwoners ‘ja’ zegt tegen de aanleg van een glasvezelnetwerk en vóór 9 december van dit jaar een abonnement afsluit bij één van de telecomaanbieders, legt de combinatie glasvezel aan in Westerveld.

Belangrijk

Dat snel en stabiel internet ook voor Westerveld zo langzamerhand een must is, is wel duidelijk. „Dit is naast goede energievoorzieningen, zeer belangrijk voor het wonen en werken in een plattelandsgemeenten als Westerveld”, zei directeur Bert Meijerink van Rendo Fiber eerder al. Volgens wethouder Henk Doeven is het besef hoe belangrijk het is om op een snelle en stabiele internetverbinding te kunnen beschikken nu daar.

„We werken meer thuis, studeren online en opa’s en oma’s kunnen via Skype praten en spelletjes doen met hun kleinkinderen. Het brengt mensen nog sneller en dichter bij elkaar. Ook wordt snel internet steeds belangrijker voor de leefbaarheid, bedrijvigheid en toerisme in Westerveld. Met de aanleg van glasvezel krijgen we die goede infrastructuur, die het mogelijk maakt dat we voor wonen, werken en zorg in onze gemeente, de toekomst in kunnen gaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerveld
menu