Golf Club Havelte investeert tonnen in vernieuwing van de baan

De Golf Club Havelte heeft voor een bedrag van 400.000 euro geïnvesteerd in de 18 holesbaan. Voorzitter Joop Alssema spreekt van een unieke ontwikkeling in een tijd dat menige golfclub het bijzonder lastig heeft. „Er waren eerst vooroordelen, dat het niks zou worden, maar we hebben binnen twee maanden de beoogde 120 obligaties à 2500 euro allemaal verkocht tegen 3 procent rente.”

Voorzitter Joop Alssema slaat af bij de vernieuwde 16de hole.

Voorzitter Joop Alssema slaat af bij de vernieuwde 16de hole. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Het was vorig jaar bij de besluitvorming best even spannend, want niet alle neuzen stonden dezelfde kant op. Alssema, voormalig-burgemeester van de gemeente Staphorst, wist de plannen over de streep te trekken, nota bene zonder verhoging van de contributie. „We moesten gewoon gaan voor een duurzame golfbaan, inzetten op de toekomst. Daar hoorde ook deze baan bij, want die was verouderd. Een winkel moet je ook regelmatig aanpassen, je moet meegaan met de tijd.”

Coronavirus

Het totaalplan leidde tot aanpassing van een aantal holes, vervanging van baanmeubilair én de plaatsing van liefst 180 zonnepanelen. Het coronavirus is de Golf Club Havelte ook nog eens genadig geweest. Niet alleen bleven de sponsors de club trouw, ook konden de werkzaamheden door Vos Golf en Sport uit Ruinerwold mooi in de golfloze periode verricht worden.

„Het leek er eerst op dat de werkzaamheden flink vertraagd zouden worden. Februari en maart waren geweldig nat, de werklui konden de baan niet op, zouden alles kapotrijden met het zware materieel”, kijkt Alssema terug. Doel was om de competitiestart te halen en daar werd een plan B voor bedacht. „Maar de coronacrisis was positief voor ons, want ineens hadden de mensen van Vos alle ruimte. Het weer werd beter en de baan droger, zo konden op een lege baan vele meters gemaakt worden. In juni waren de grote werkzaamheden klaar, precies toen we als clubleden volgens de coronarichtlijnen, weer de baan op mochten.”

Irritant spelletje

Joop Alssema begon zelf in 2015 met golfen nadat hij gestopt was als burgemeester, inmiddels heeft hij een handicap van 24,7 (toont aan hoeveel slagen de speler gemiddeld nodig heeft om 18 holes te spelen, red.). Een echte recreant, die spreekt van ‘een verslavend en irritant spelletje’. „Als het een dag niet lukt, ga je de volgende dag weer, tot het wél lukt. De golfsport is door corona aardig in trek, het is een sport die je makkelijk kunt doen. Je gaat alleen of met anderen de baan op en kunt makkelijk anderhalve meter afstand houden.”

Alssema laat vol trots de nieuwe 17de hole zien, die compleet heringericht is. „Elke baan moet zo’n hole hebben, een lastige hole die bij de spelers blijft hangen. Je moet de bal hier op een bepaalde hoogte over een waterpartij én een bunker spelen. Speel je te zacht, komt de bal in het water, maar als de bal te hard geslagen wordt, kan die ook maar zo in het zand terecht komen.”

Uitdagender

De baan is uitdagender geworden, dat was broodnodig. „De golfsport ontwikkelt zich ook: je hebt nieuwe technieken, kunt verder slaan. Hindernissen lagen niet meer op de goede plek, daarom is een aantal holes drastisch aangepakt.” De preses – „het is eigenlijk president, maar dat vind ik niet zo’n mooie benaming” – wijst nog even naar de 16de hole, de Havelter Bear Trap. Daar zit een golfje in, wat het balletje nét even de verkeerde kant op kan laten rollen.

De golfbaan van Havelte is populair, niet alleen bij de ruim 800 leden, maar ook bij spelers van buiten. Ze komen graag naar het door natuur omzoomde terrein, waar bovendien een restaurant is gevestigd. „Havelte heeft een bepaalde aantrekkingskracht, wij streven naar natuurlijk onderhoud met respect voor de natuur. Dat moet. We zijn nu bezig om een certificaat voor een milieuvriendelijke en duurzame golfbaan te halen. Dat is een internationaal certificaat en je moet er veel voor doen, maar daarmee heb je wel een dikke plus.” We kijken naar de hoeveelheid water, energie en onderhoudsmiddelen die we gebruiken. Met die zonnepanelen voorzien we in onze eigen energiebehoefte. Wel een investering van 80.000 euro, maar dat verdienen we wel terug. Wij verbruiken best veel energie: met het opladen van golfkarretjes, het restaurant, douches en de beregening.”

Vergrijzing

De Golf Club Havelte is kerngezond en kan er weer tegenaan. Joop Alssema draait er niet omheen dat de club wel wat vergrijst. „Veel mensen worden lid als ze met pensioen gaan en tijd hebben”, kijkt hij tevens naar zichzelf. „Maar we groeien gestaag en krijgen meer jeugdleden. Alle golfclubs hebben last van vergrijzing, maar daar is niets mis mee. Geen probleem, maar wel een punt van aandacht.”

Dat de baan in een prachtige natuurlijke omgeving is gesitueerd, heeft zo z’n voordelen. Joop Alssema staat gemiddeld driemaal per week op de baan, soms zelfs om 7 uur ’s morgens. „Helemaal alleen en je komt dan hazen en reeën tegen. Laatst is hier zelfs een jonge vos gesignaleerd, die liep over de baan en nam een golfbal van een speler mee”, vertelt hij deze opmerkelijke ontmoeting. Hij geniet, roemt de zelfgegeven 4-sterrenstatus vanwege het convenant met collegeverenigingen uit Leeuwarden, Zwolle en Veendam, en is vol lof over de 150 vrijwilligers. „Het is een leuk spel, maar het sociale aspect is enorm belangrijk. En het is allang geen elitaire sport meer.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerveld
menu