Havelter oud-burgemeester Gerrit Hensens overleden: ‘Als er ooit een vacature in Havelte ontstaat, wil ik daar wel heen’

Ruim een kwart eeuw was Gerrit Hensens burgemeester van de voormalige gemeente Havelte. Zaterdag overleed hij op 92-jarige leeftijd. Hij maakte een bewogen periode mee in zijn gemeente: natuurlijk politieke problemen, maar ook burgers die in verzet kwamen, de grote druk vanuit Den Haag om een Compagnies Oefenterrein in de Havelter natuur te realiseren én ook nog de aanwezigheid van de Amerikaanse basis in Havelterberg, waar jarenlang volop werd gespeculeerd over de aanwezigheid van kernkoppen.

Een van zijn mooiste momenten in zijn burgemeesterscarrière: het afblazen van de plannen voor een COT. Dat besluit van 'Den Haag' werd in Wapserveen met champagne begroet, staand derde van rechts Gerrit Hensens.

Een van zijn mooiste momenten in zijn burgemeesterscarrière: het afblazen van de plannen voor een COT. Dat besluit van 'Den Haag' werd in Wapserveen met champagne begroet, staand derde van rechts Gerrit Hensens. Archief: Frens Jansen

Lees meer over
Westerveld

Hensens, lid van de PvdA, was een rasechte Groninger, geboren op 15 juni 1930 in Winschoten en kende een start van zijn ambtelijke carrière in de gemeente Termunten. Hij studeerde in de avonduren, klom stapje voor stapje in de ambtelijke hiërarchie en bedacht zich als chef financiën van de gemeente Ten Boer dat een bestuurlijke functie ook wel wat voor hem zou zijn. In 1964 werd hij burgemeester van de gemeente Nieuweschans, zes jaar later koos hij heel bewust voor dezelfde baan, maar dan in de gemeente Havelte.

Het Drentse land

Nieuws

menu