Holtinger Schaapskudde in Havelte vreest de wolf. 'Het buiten de deur houden van dit dier gaat veel inspanning en geld kosten'

Stichting Holtinger Schaapskudde kijkt terug op een goed jaar. Door het vele groeizame weer was er veel intensieve drukbegrazing noodzakelijk. Een forse uitbreiding van de drukbegrazingsoppervlakte zorgde ervoor dat er meer schapen werden ingezet dan ooit tevoren. Daarnaast werd met het gereedkomen van de Ondernemerskooi een nog steviger fundament gelegd voor de organisatie. Wel ligt er een nieuw gevaar op de loer: de wolf.

Om de wolf buiten de deur te houden zijn de hekken in de Havelter schaapskooi al verhoogd.

Om de wolf buiten de deur te houden zijn de hekken in de Havelter schaapskooi al verhoogd. Foto: Aangeleverde foto

Lees meer over
Westerveld

Als stichtingsvoorzitter is Duco Heun niet blij met de terugkeer van de wolf in de Nederlandse natuurgebieden. „In ons land, een bijna volledig gecultiveerd land, is geen ruimte voor zo’n roofdier. Het is echter een niet te ontkennen fenomeen. Het buiten de deur houden van dit dier gaat veel inspanning en geld kosten. Wij zullen de kudde in de thuisweide en kooi moeten beschermen. Alleen de aanpassingen aan hekwerken rond de kooi en het aanpassen van de tien kilometer verplaatsbare rasters gaat al tussen de 35.000 en 40.000 euro kosten”, zo verwacht Heun. Hij heeft bij de provincie al een maximale subsidieaanvraag van 20.000 euro ingediend. Het wordt dus een uitdaging om de kudde te beschermen.” Voor de wolf zijn de schapen een gemakkelijke en niet te versmaden prooi. „De aanblik van verminkte en/of doodgebeten schapen is verschrikkelijk. Wij hebben een zorgplicht en het herderen vereist een andere alertheid”, zegt Heun.

Kudde staat er goed voor

Nieuws

Meest gelezen

menu