Inwoner van Havelte vindt bijzondere steen bij Het Blauwe Meer. Misschien wel een uit de prehistorie

Wim Stuiver deed zijn bijzondere vondst onder een heidepol aan de rand van de prachtige recreatieplas Het Blauwe Meer vlakbij Hogersmilde. De inwoner van Havelte is nu op zoek naar de rechtmatige eigenaar van de steen.

Wie is de rechtmatige eigenaar van de bijzondere groene steen die Wim Stuiver onlangs vond bij Het Blauwe Meer. De inwoner van Havelte ontdekte de in een katoenen zakje verborgen steen onder een heidestruik aan de rand van de recreatieplas net buiten Hoogersmilde.

Al meer dan vijftig jaar is Wim Stuiver samen met zijn echtgenote trouw bezoeker van Het Blauwe Meer. De recreatieplas die binnen het natuurgebied het Leggerveld ligt, wordt tijdens zomerse dagen altijd drukbezocht. Zo ook op die mooie dag in juni toen het echtpaar uit Havelte zich weer aan de rand van de door zand-zuigwerkzaamheden ontstane zwemplas had genesteld. Na een lange zwemtocht in de tientallen meters diepe recreatieplas om de conditie op peil te houden, keerde het bejaarde echtpaar terug bij het strandje.

„Op een gegeven moment was ik op zoek naar mijn zonnebril. Ik dacht dat ik die op mijn handdoek had gelegd, maar dat was niet zo. In mijn zoektocht tussen de heidepollen, trof ik ineens onder zo’n heidepol een lichtgroen katoenen zakje aan met daarin een groene steen”, zo herinnert de 79-jarige Stuiver zich nog goed.

Artefact

De kenmerkende vorm van de steen, in de vorm van een beker (trechter), deed Stuiver vermoeden dat het wel eens om een heel bijzondere exemplaar zou kunnen gaan. „Uit de steen met aan de bovenzijde een diameter van 6,5 centimeter en onder twee centimeter kleiner, was een hoekje weggebroken en daardoor werd duidelijk een kristalachtige structuur zichtbaar”, zo vertelt Stuiver. De Havelter denkt een steen uit de prehistorie in handen te hebben.

Een zogenaamde artefact, een archeologische term voor voorwerpen die meestal bij opgravingen opduiken en die ooit door de mens bewerkt zijn. Een bekend voorbeeld van zo’n artefact is bijvoorbeeld een vuurstenen vuurbijl. „Misschien is het zakje met de steen wel verstopt door de bekende amateurarcheoloog Tjerk Vermaning. Die zwierf in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw altijd rond in het gebied bij Het Blauwe Meer op zoek naar vuurstenen werktuigen. Maar misschien is het ook wel verloren door een verzamelaar. Ik zou graag de rechtmatige eigenaar achterhalen”, zo zegt Stuiver.

Rood nummer

De inwoner van Havelte heeft intussen bij het Drents Museum in Assen het verzoek neergelegd om eens goed naar de steen te kijken. „Wellicht kunnen de experts daar mij meer vertellen. Op de door mij gestuurde foto’s heb ik echter nog geen reactie gehad. Vakantie en andere prioriteiten hebben op dit moment voorrang denk ik.” De steen zelf staat Stuiver niet zo maar af. „Met een microscoop is op de steen nog net een rood geverfd nummer zichtbaar. Dat geef ik pas prijs wanneer de eventuele eigenaar mij het nummer kan vertellen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerveld
menu