Inwoners gemeente Westerveld leveren liefst 153 kilo chemisch afval in

Berry Bergman van Waterschap Drents Overijsselse Delta, Wethouder Henk Doeven en de heer A. ter Horst uit Dwingeloo leveren chemische bestrijdingsmiddelen in bij Thomas van der Wal en Maarten Buurma Van ROVA . Foto: HDJ fotografie

Liefst 153 kilo aan particuliere chemische bestrijdingsmiddelen zijn vrijdag ingeleverd bij het afvalbrengstation in Havelte. Daarmee zijn de gemeente Westerveld en waterschap Drents-Overijsselse Delta dik tevreden.
Lees meer over
Westerveld

Inwoners van de gemeente Westerveld konden gratis hun chemische bestrijdingsmiddelen inleveren bij het afvalbrengstation. In ruil hiervoor ontvingen ze een waardebon van vijf euro, te besteden bij één van de vier deelnemende lokale ondernemers.

De ingeleverde chemische bestrijdingsmiddelen betroffen met name middelen om onkruid op tegels of in de moestuin tegen te gaan, maar ook bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte als muizen, ratten, mieren en slakken.

Waterkwaliteit

Wethouder Henk Doeven leverde zelf ook een aantal oude bestrijdingsmiddelen in. „Tegenwoordig is er veel meer bekend over de effecten van deze middelen op natuur en waterkwaliteit. Daarom zijn regels aangescherpt en zijn er betere, milieuvriendelijkere alternatieven verkrijgbaar. Dan is het natuurlijk wel zaak om de oude middelen op de juiste manier af te voeren en dat kan bij het afvalbrengstation. Deze inzamelochtend heeft bijgedragen hieraan meer bekendheid te geven.”

Schadelijke stoffen

Berry Bergman, beleidsadviseur bij Waterschap Drents Overijsselse Delta, is tevreden. „Met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de tuin of rond het huis bestaat de kans dat deze schadelijke stoffen in onze sloten, kanalen en rivieren terecht komen. Dit heeft grote gevolgen voor de natuur en de kwaliteit van ons water. Na de inzamelochtend weten we in ieder geval zeker dat deze 153 kilo aan schadelijke stoffen geen gevaar meer vormen voor onze dieren, planten en het watersysteem. Een mooi resultaat!”

Het doel van de inzamelochtend was het bewustzijn te vergroten dat ook particulier gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen bijdraagt aan een negatief effect op natuur en de waterkwaliteit.

Nieuws

menu