Jan Veenstra is klaar met paardenmest op weg in Wateren en Zorgvlied (borden sporen ruiters vriendelijk aan tot opruimen)

Jan Veenstra met zijn paard Fristi, bij het eerste geplaatste bord in Wateren Foto: Aangeleverde foto

Paardenmest op de openbare weg. Het is al jaren een grot bron van ergernis bij bewoners en toeristen. Hoe groot ondervond hippisch ondernemer Jan Veenstra uit Wateren, zelf actief ruiter, tijdens een buurtgesprek van Plaatselijk Belang in september 2020. Tijd voor een ludieke aanpak, besloot Veenstra.

Bewoners lieten tijdens dit buurtgesprek merken dat de overlast van paardenmest veruit bovenaan hun lijstje staat, en niet langer meer geduld wordt. Zij hadden het probleem veelvuldig bij de gemeente kenbaar gemaakt, maar er veranderde helaas niets. Hét leek zelfs erger te worden.

Het onderwerp maakte diepe indruk op Veenstra en hij heeft daarop actie ondernomen. Hij heeft het mest opruimen bij zijn klanten en mede-ondernemers onder de aandacht gebracht. Ook is in de plaatselijke dorpskrant een artikel geplaatst waarin werd opgeroepen om de uitwerpselen op de openbare weg voortaan wel op te ruimen.

Schepje er bovenop

Het hielp niet genoeg, want er ligt nog veelvuldig paardenmest op de openbare weg, constateerde Veenstra en daarom doet hij er een schepje bovenop. Hij ging op zoek naar een oplossing waarin er uiteindelijk alleen nog maar winnaars zijn. Hij heeft een bord ontworpen waarop op een vriendelijke manier kenbaar gemaakt wordt dat het wenselijk is dat de paardenmest wordt opgeruimd.

Met het nieuwe seizoen in aantocht heeft Veenstra deze borden laten plaatsen op particuliere grond in zijn buurt. Als de boodschap positief wordt opgepakt, wil Veenstra graag in contact treden met de gemeente, in de hoop dat daar ook enthousiast op dit initiatief wordt gereageerd en dat zij bereid zijn om in de toekomst gemeente breed mooie officiële borden te plaatsen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerveld
menu