Koloniehuisje en Kolonieschooltje in Frederiksoord zijn populair. Organisatie zoekt acteurs die bezoekers 200 jaar mee terugnemen in de tijd

Organisatie zoekt acteurs die bezoekers 200 jaar mee terugnemen in de tijd. Foto: Tessa Veldhuizen

Stichting Weldadig Oord zoekt acteurs die de bezoekers van het Koloniehuisje aan de Hooiweg en de replica van het Kolonieschooltje in de Tuinbouwschooltuin in Frederiksoord 200 jaar mee terug willen nemen in de tijd.
Lees meer over
Westerveld

Zowel mannen als vrouwen kunnen zich melden. De stichting zorgt voor begeleiding en ondersteuning. ‘Belangrijk is dat iedere amateur-acteur zijn of haar eigen persoonlijkheid in de rol kan leggen. Ervaring is handig en improvisatie wordt door de bezoekers altijd bijzonder gewaardeerd’, vertelt Tineke Knorren van de stichting.

Aantal bezoekers enorm gestegen

De Koloniën van Weldadigheid zijn uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed en daardoor is het aantal bezoekers voor museum De Proefkolonie, maar ook van het Koloniehuisje aan de Hooiweg en de replica van het Kolonieschooltje in de Tuinbouwschooltuin enorm gestegen.

‘Op beide locaties kan iedereen kennismaken met ‘echte kolonisten’. Jansje of Leonardus Biemans nemen in het koloniehuisje de bezoekers op vermakelijke wijze ‘live’ mee terug naar het begin van de 19e eeuw. Ook vertellen ze de laatste kolonieroddels en houden ze ervan een gezellig praatje te maken’’, aldus Knorren.

‘In het Kolonieschooltje geeft een ‘echte’ meester of juf les die zowel de grote als kleine leerlingen vertelt over het schoolse regime in de kolonietijd. Gedurende de schoolvakanties en in de weekenden spelen meerdere mensen afwisselend deze personages.’

Belangstellenden die geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen via [email protected]

Nieuws

Meest gelezen

menu