Lange file voor 12.000 gratis perenbomen: uitgifte start eerder in Heerenveen

FOTO TWITTER/OMRIN

Een file voor het Ecopark de Wierde in Heerenveen heeft Omrin zaterdagochtend doen besluiten de uitgifte van 12.000 gratis perenbomen alvast te starten om 8.15 uur in plaats van om 9.00 uur. Ook op aansluitende wegen stond het helemaal vast.

Later op zaterdag worden ook in Groningen 4.000 bomen uitgedeeld.

De bomen zijn gratis af te halen, omdat ze door de coronacrisis niet verkocht werden, de kweker geeft ze liever een tweede kans. Deze week worden er in totaal 150.000 bomen weggegeven. Op vrijdag waren 4.000 bomen binnen 45 minuten ‘uitverkocht’ in Leeuwarden.

Rij tot aan de snelweg

Omdat de geïnteresseerden al geruime tijd in de file staan - de rij staat tot aan de snelweg - verwachten sommigen van hen dat de bomen al op zijn voordat zij aan de beurt komen. De uitgifte in Heerenveen staat gepland tot 13.00 uur. Er is speciaal voor deze actie een drive-through georganiseerd, zodat belangstellenden de bomen ‘coronaproof’ kunnen ophalen.

 

,,De kweker zet de koelcel uit omdat de zomer voorbij is. Het zijn bomen die bedoeld waren voor export. Alleen door het coronavirus was het moeilijk om die bomen weg te krijgen. Er varen minder boten en er vliegen minder vliegtuigen. Daardoor is er een overschot van perenbomen”, zegt een woordvoerder van Omrin.

Bomen zouden eigenlijk verbrand worden

De perenbomen zijn zogenaamde staken en zijn anderhalf tot 2 meter hoog. De bomen zouden eigenlijk verbrand worden. ,,Alleen dat vond Stichting Urgenda zonde, dus die stichting heeft toen deze actie op touw gezet.”

De bomen moeten bij thuiskomst wel meteen worden geplant met veel water om hun overlevingskans te vergroten. Per belangstellende kunnen maximaal 50 bomen worden weggegeven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerveld
menu