Museums Vledder is een echte valse Pierre Alechinsky rijker

Dit werk is nu in Museums Vledder te zien. Foto: Museums Vledder

Museums Vledder is een vervalst schilderij rijker. Een nagemaakt werk van de inmiddels 92-jarige Belgisch kunstschilder Pierre Alechinsky, lid van de COBRA-groep, is onlangs door een kunstverzamelaar uit Den Haag aan het museum geschonken. Het werk is begin jaren negentig tijdens een veiling voor zo’n 700 gulden aangeschaft.

Ondanks de aarzeling over de echtheid van het werk is de koop toch doorgegaan. Een kunstkenner heeft later de echtheid bevestigd. De twijfel of het om een ‘echte’ Alechinsky ging is wel altijd blijven bestaan. Na een latere taxatie bleek het toch om een vervalsing te gaan. Het vervalste kunstwerk heeft in Museums Vledder een plaats gekregen naast de vervalste Appels van Geert Jan Jansen.

Het sterke vermoeden bestaat dat deze ‘Alechinsky’ ook door Geert Jan Jansen is vervalst. Het in het voormalige gemeentehuis van Vledder gevestigde Museums Vledder biedt onderdak aan maar liefst drie musea. Bezoekers vinden er Valse Kunst, Hedendaagse Glaskunst en Noord-Nederlandse schilderkunst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerveld
menu