Oekraïense vluchtelingen in lege predikantswoning van Havelte

De Clemenskerk in Havelte. Foto: Mediahuis Noord

De kerk van Havelte heeft de op dit moment leegstaande predikantswoning aangeboden voor tijdelijke huisvesting van vluchtelingen uit Oekraïne. De Gemeente Westerveld is op dit aanbod ingegaan en wil binnenkort maximaal tien vluchtelingen opnemen.
Lees meer over
Westerveld

„De woning wordt nu ingericht. Daarbij kunnen ook inwoners van de onze dorpen helpen, door het beschikbaar stellen van huisraad in de breedste zin van het woord. Er zijn ook vrijwilligers nodig die de vluchtelingen kunnen en willen ondersteunen bij het oppakken van hun leven hier in onze dorpen en ook daarvoor is hulp van dorpsgenoten onmisbaar”, roept de kerk op.

Deze hulp zou kunnen bestaan uit het geven van voorlichting, advies of het begeleiden naar instanties. „Maar bijvoorbeeld ook het samen drinken van een kopje koffie, het maken van wandeling of een voorzichtige arm op de schouder. Het allerbelangrijkste is echter het bieden van aandacht en een luisterend oor. Dit alles is vanzelfsprekend ook afhankelijk van wie er precies komen en hun situatie.”

In koppels van twee

De oproep geldt voor de inwoners van Uffelte, Havelte, Darp en Havelterberg, de kerk hoopt dat veel inwoners zich aanmelden. „Verwacht wordt dat er inzet nodig zal zijn van ongeveer tien vaste vrijwilligers, die een of twee dagdelen per week enkele uren beschikbaar zijn. Dit gebeurt op basis van een op te stellen rooster. Indien gewenst kan er in koppels van twee opgelopen worden.” Er is ondersteuning en hulp, onder andere vanuit de gemeente Westerveld. Het gaat waarschijnlijk om een periode tot het eind van 2022.

Het is volgens de kerk op dit moment nog niet precies duidelijk wanneer de vluchtelingen komen. „Zeker is wel dat er straks vaak geïmproviseerd moet worden en een flexibele instelling nodig is.”

Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn wordt binnenkort voor de aanmelders en belangstellenden een informatiebijeenkomst gehouden. Voor beide dienen belangstellenden - graag zo spoedig mogelijk - contact op te nemen met Hans van Velzen (0521-340 067) of Wim van Velzel (06-4364 1616).

Nieuws

menu