Museum De Proefkolonie in Frederiksoord werkt na amper drie jaar aan uitbreiding. Vierde zaal moet link naar armoede van nu leggen

Museum De Proefkolonie in Frederiksoord heeft uitbreidingsplannen. Het museum bestaat pas sinds 2019 en heeft door corona nog geen normaal jaar gedraaid, maar dat weerhoudt directeur Peter Sluiter er niet van de mogelijkheid van een vierde museumzaal te onderzoeken. Deze zaal moet laten zien hoe de goede bedoelingen voor armoedebestrijding in de 19de eeuw dik tweehonderd jaar later zijn uitgepakt.

Museum De Proefkolonie in Frederiksoord. Foto: Archief DvhN

Museum De Proefkolonie in Frederiksoord. Foto: Archief DvhN

Lees meer over
Westerveld

„In drie zalen wordt het verhaal verteld van de institutionele armoedebestrijding in de 19de eeuw. We zijn nu twee eeuwen verder. Het ideaal was armoede de wereld uit te werken. Om te beginnen uit Nederland. We weten dat dat niet gelukt is. Hoe ziet armoede er nu uit en hoe wordt het bestreden? Armoedebestrijders zijn nu de overheid, voedselbanken, kerken en schuldhulpverlening. Hoe voelt het als je nu arm bent en afhankelijk bent van deze organisaties? Eigenlijk is de belangrijkste vraag ‘hoe kan het dat we het in twee eeuwen niet voor elkaar hebben gekregen armoede op te lossen?’”, legt Sluiter het concept van de nieuwe zaal uit.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's