Read Shop Havelte trekt in bij Bruggeman: 'Je moet toch proberen de mensen in het eigen dorp te houden'

Ruim vijf jaar hebben Bert en Betty Strijker van The Read Shop in Havelte gezocht naar iemand die hun winkel wilde overnemen. Ondanks enkele hoopvolle gesprekken met kandidaten, kwam het er niet van. Tot nu, vanaf 1 oktober zijn boeken en tijdschriften bij Wendy Bruggeman te koop.

Betty en Bert Strijker dragen de vlag van The Read Shop alvast over aan Wendy Bruggeman.

Betty en Bert Strijker dragen de vlag van The Read Shop alvast over aan Wendy Bruggeman. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

De winkel van Wendy valt onder dezelfde paraplu als The Read Shop: het concern Audax. Corona versnelde de ontwikkelingen uiteindelijk. „Voor mij was dat de trigger , de winkels gingen een tijd dicht, maar als ondernemer had ik het drukker dan ooit. Dat heeft mijn gezondheid geen goed gedaan”, zegt de 53-jarige Bert, die vanwege die gezondheid eigenlijk al eerder had willen stoppen. Dat hun dochter, die in de winkel werkte, ontslag nam omdat ze de baan kreeg die ze al langer wilde én dat het huurcontract afliep, droegen ook bij aan het besluit te stoppen.

Wendy Bruggeman verkoopt onder meer huishoudelijke artikelen en speelgoed, maar twijfelde. Ze zei eerst nee toen ze de vraag kreeg of zij The Read Shop een plekje in haar zaak wilde geven. „Ik heb het eigenlijk druk genoeg, dus waarom zou ik dat doen? Aan de andere kant vond ik het ook jammer als The Read Shop uit Havelte zou verdwijnen”, zegt Wendy nu.

Stap in de toekomst

Haar nee werd toch een ja. Het is volgens Bert en Betty goed voor het dorp. „En Wendy zet er een stap in de toekomst mee. Het is ook prettiger voor de klanten, je moet toch proberen de mensen in het eigen dorp te houden. Als ze naar Meppel gaan, zijn ze weg en doen ze daar ook hun andere boodschappen”, waarschuwt Bert. „Wij verwijzen altijd al klanten naar elkaar door. Ik ben erbij gebaat als Bruggeman goed draait, andersom ook. We hadden in Havelte ooit het lampionnensyndroom: vier winkels verkochten lampionnen, maar iedereen maar een paar. Met de rest bleven ze zitten, een jaar later verkocht dus niemand lampionnen”, verhaalt Bert.

Beide ondernemers hadden geregeld contact over de verkoop van producten. Speelgoed als ‘spinners’ lieten de Strijkers aan Wendy over, andersom sloeg zij het aanbod af om ook cartridges voor printers te verkopen. Dat deed The Read Shop al. „Daardoor houd je de boel goed in het dorp, ik denk ook dat speelgoed en The Read Shop elkaar versterken”, zegt Bert.

De Kijkdoos

De firma Bruggeman krijgt dus een nóg uitgebreider assortiment in de winkel aan de Dorpsstraat. Het is een nieuwe stap voor de winkel, die dit jaar 51 jaar bestaat. „Mijn ouders zijn begonnen met een installatiebureau, daar kwam wit- en bruingoed bij, tot mijn vader gezondheidsklachten kreeg. Er kwamen doe-het-zelfartikelen en later huishoudelijke artikelen bij, het wit- en bruingoed ging eruit. En er was geen speelgoed in Havelte te krijgen, dus daar zijn we ook mee beginnen”, schetst Wendy in het kort de geschiedenis.

Bert en Betty begonnen 22 jaar geleden met De Kijkdoos, een winkel in cadeauartikelen, in 2008 werd het The Read Shop. Nog steeds wordt de zaak in Havelte ‘De Kijkdoos’ genoemd. Ze nemen met pijn in het hart afscheid van hun gezonde bedrijf, maar zijn blij dat hun zaak verder gaat aan de Dorpsstraat. Het PostNL-punt is inmiddels al verhuisd naar Romofashion aan het Piet Soerplein. Wendy is blij met de aanwinst. „The Read Shop voegt zeker wat toe en ik heb er heel veel zin in.”

Hoofd leeg maken

Betty heeft inmiddels een nieuwe baan gevonden en Bert wil eerst de overdracht goed afronden, om daarna zijn hoofd helemaal leeg te maken. The Read Shop sluit op 18 september, op 1 oktober zijn alle stellingen bij Bruggeman gevuld. „Maar wij gaan niet dicht, we zijn nu al bezig om de zaak opnieuw in te richten”, vertelt Wendy. „Ik krijg veel hulp, er zijn zelfs klanten die vragen of ze moeten helpen.” Bert en Betty hebben een stortvloed aan reacties ontvangen sinds ze via sociale media bekend maakten te stoppen. „Je bouwt met veel klanten een band op, lief en leed wordt gedeeld in de winkel. Ik ga dat zeker missen”, besluit Bert.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerveld
menu