Vrijwilligers Dorpskracht Diever knappen monumentale baarhuisje op, zodat het weer jaren mee kan

Wethouder Henk Doeven en de klussers Herman de Ridder, Hendrik Jan Mones, Koos Mulder en Egbert Boer zijn tevreden met het resultaat. Foto: eigen foto

Vrijwilligers van Dorpskracht Diever hebben het baarhuisje op de begraafplaats aan de Groningerweg opgeknapt. Het monumentale gebouwtje kan weer jaren mee.
Lees meer over
Westerveld

Het baarhuisje stamt uit 1874. „Gebouwd in de tijd dat het begraven bij de kerk verboden werd. Toen is het begraven in Diever verplaatst naar de algemene begraafplaats en is het huisje gebouwd”, vertelt secretaris Fred Jansen van de Historische Vereniging Gemeente Diever. Hij vervolgt: „In het huisje werden in die tijd de doden opgebaard, waarvan de doodsoorzaak nog niet met zekerheid kon worden vastgesteld. Begraven mocht pas na 36 uur, omdat de ervaring leerde dat de dood daarna zeker was ingetreden.”

Gerenoveerd

In 2002 is het baarhuisje aan de buitenkant geheel gerenoveerd door vrijwilligers van de historische vereniging. „Toen zijn de originele dakpannen weer op het gebouwtje aangebracht. Die lagen nog ergens opgeslagen in Dwingeloo. Verder heeft destijds de toenmalige smid Kloeze uit Wittelte het hang- en sluitwerk in de originele staat teruggebracht. Ook werd de oude draagbaar opgeknapt en zichtbaar voor iedereen opgehangen, aan de buitenzijde van het gebouwtje.”

In opdracht van de gemeente Westerveld is twee jaar geleden in het huisje het asbesthoudende dakbeschot verwijderd en vernieuwd. Omdat het schilderwerk in slechte staat van onderhoud verkeerde, werd de hulp van de vrijwilligers van Dorpskracht Diever ingevlogen. Die hebben afgelopen zomer alles opnieuw in de verf gezet. „Zij hebben er verder voor gezorgd dat het baarhuisje volledig is opgeruimd. Binnen in het gebouwtje stond het vol met afgedankte spullen. In overleg met de gemeente Westerveld hebben we dit opgeruimd en de ruimte schoongemaakt. Het gebouwtje is nu weer effectief te gebruiken”, zegt Jansen.

Informatiebord

De vrijwilligers hebben het toegangshek opnieuw in de verf gezet en in opdracht van de Historische Vereniging Gemeente Diever is het informatiebord opgeknapt en opnieuw ingericht. Het monumentale gebouwtje dat wordt gebruikt voor opslag van materialen die tegenwoordig gebruikt worden om een begrafenis mogelijk te maken, kan weer jaren vooruit. Voor wethouder Henk Doeven aanleiding om de vrijwilligers te bedanken en in het zonnetje te zetten.

Nieuws

Meest gelezen

menu