Werelderfgoed wordt festivaldecor in Veenhuizen. ‘Derde editie van Festival Veenhuizen wordt extra bijzonder door toekenning Unesco-status’

Een pop-up concert bij Koffielust tijdens het Festival Veenhuizen in 2019. Foto: Bob de Vries

De Koloniën van Weldadigheid hebben de Unesco-status ontvangen en daarom wordt Festival Veenhuizen op 20 en 21 augustus volgens de organisatie extra bijzonder. ‘Het festivaldecor met historische gebouwen, statige lanen en wondermooie natuur is nu werelderfgoed’, aldus woordvoerder Mirte Droogers

Het festival opent vrijdagavond 20 augustus met openingsconcerten van Fuse in de Grote Kerk en Sahand Sahebdivani Koepelkerk. Op zaterdag 21 augustus zijn er verspreid over Veenhuizen de hele dag concerten.

Coco Maria

In het noorden van het gevangenisdorp ligt het voormalig koetshuis Coco Maria, waarnaast ooit het Derde Gesticht gevestigd was. Dit was de plek waar voornamelijk weeskinderen werden opgevangen. Op de locatie van het Derde Gesticht vertelt Suzanna Jansen, schrijfster van Het Pauperparadijs, een verhaal verteld door de ogen van haar betovergrootmoeder, samen met klarinettist Gerbrich Meijer.

Bij het naastgelegen Coco Maria speelt het 4-stemmige Perselí Trio, de jonge Syrische zusjes Jawa en Shaza Manla spelen Arabische droommuziek en in het feestelijke slotconcert van Fuensanta Méndez en haar Ensamble Grande bestieren negen improvisatietalenten uit verschillende landen het podium.

Pop-up concerten bij horeca

Rondom het Tweede Gesticht, dat nu het Gevangenismuseum is, zijn diverse pop-up concerten bij horeca-locaties. Er zijn verrassingsconcerten bij restaurant Bitter en Zoet, Theetuin Zunneschien en Koffielust. Ook de nabijgelegen Tuinen van Weldadigheid zijn een concertlocatie. De tuinen kunnen worden bekeken met een gids.

Mix van stijlen in de kerken

In de Grote Kerk en de Koepelkerk worden meerdere concerten gegeven. Denk aan de 17e eeuwse-muziek van het Margaretha Consort en een ode aan Mahler van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet. Ook is er de kickoff van het talentenprogramma #GoClassic, in samenwerking met Jong Kamerorkest Noord. En er is een samenwerking te vinden van slagwerker Dominique Vleeshouwers en breakdancer Redouan.

De organisatie heeft er in ieder geval zin in. ‘De derde editie van het Festival Veenhuizen wordt extra bijzonder door toekenning Unesco-status. De geschiedenis is zichtbaar aanwezig: de kaarsrechte wegen, herkenbare bouwstijl en de moraliserende namen op de huizen als ‘Kennis is Macht’, ‘Helpt Elkander’ en ‘Arbeid is Zegen’. Al tweehonderd jaar is het gevangenisdorp een plek vol verhalen. Tienduizenden armen werden er in de 19e eeuw ‘verpleegd’ en heropgevoed’, vertelt Droogers.

Meer informatie is hier te vinden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerveld
menu