Westerveld staat uitbreiding van terrassen toe, maar niet ieder restaurant gaat daar gebruik van maken

Westerveld komt de horeca tegemoet en staat uitbreiding van terrassen op gemeentelijke grond de komende tijd toe. Zeven horecaondernemers hebben hiervoor via Koninklijke Horeca Nederland al een verzoek ingediend. De gemeente verwacht dat nog meer horecaondernemers dit gaan doen.

In de tuin bij Gasterij en Logement Frederiksoord heeft ondernemer Marcel Vos nog voldoende ruimte om zijn terras uit te breiden.

In de tuin bij Gasterij en Logement Frederiksoord heeft ondernemer Marcel Vos nog voldoende ruimte om zijn terras uit te breiden. Foto: archief Marius Visser

In de raadsvergadering eind april had Alfred Schoenmaker namens Duurzaam Sterk Westerveld al vragen gesteld over dit onderwerp. Hij was benieuwd of het college bereid zou zijn om mee te denken om ondernemers tijdelijk extra ruimte te geven. Burgemeester Rikus Jager zegde destijds toe hierover na te willen denken.

Via een voorlichter liet de gemeente dinsdag aan het einde van de middag weten dat het college ’s morgens had besloten om in overleg met horecaondernemers, daar waar het kan, toe te staan terrassen op eigen grond of op grond van de gemeente uit te breiden. Dat kan op aan het terras aangrenzende percelen of bijvoorbeeld op een brink. De uitbreiding van de terrassen is natuurlijk wel aan voorwaarden verbonden. Zo mag de veiligheid niet in het gedrang komen.

Vragen

Schoenmaker spiegelde de raad en het college in april al voor dat de anderhalvemetermaatschappij voor de horeca wel eens slecht kon uitpakken. „In de praktijk komt het er waarschijnlijk op neer dat een horeca bedrijf maar eenderde van de terrasruimte effectief kan gebruiken voor het uitbaten van het bedrijf. Dit zal een doekje voor het bloeden zijn, maar waarschijnlijk niet voldoende om van gezonde bedrijfsvoering te kunnen spreken”, zo zei hij toen.

Schoenmaker hoorde dinsdagavond het nieuws over de bereidwilligheid van het college en is blij met die ontwikkeling. „Het is goed dat het college van Westerveld bereid is mee te denken in oplossingen om horecaondernemers, waar mogelijk met verruiming van regels, zo goed mogelijk te helpen deze coronacrisis te doorstaan.”

Extra ruimte

Henk van der Veen, uitbater van restaurant Brinkzicht in Diever, is één van de horecaondernemers die graag gebruik wil maken van extra ruimte om zijn terras. Normaal kan hij op zijn terras 25 tafels kwijt, maar door de anderhalvemeterregel komt hij ruimte tekort om vanaf maandag alle tafels uit te zetten. Door gebruik te maken van de mogelijkheid om de tafels elders te plaatsen, behoudt hij de capaciteit van voor de coronacrisis. „Het is heel mooi dat dit kan”, aldus Van der Veen.

Geen verzoek

Jan Pieter Nijenhuis van restaurant café ’t Knooppunt in Havelte heeft geen verzoek ingediend voor extra ruimte. Hij zegt zijn huidige capaciteit op het terras, 80 stoelen, wel kwijt te kunnen met inachtneming van de anderhalvemeterregel. „Ik heb wel gesprekken gehad, maar uiteindelijk bleek extra ruimte niet nodig. Door het terras anders in te delen kom ik er ook.”

Ook Marcel Vos van Logement en Gasterij Frederiksoord gaat geen gebruik maken van het aanbod om buiten zijn bedrijfsterrein terras te plaatsen. „Ik heb hier in de tuin voldoende ruimte om de capaciteit die ik had, ook op anderhalve meter te behouden. Ik heb zelf vier tafels extra weten te plaatsen”, zegt hij met een lach.

De horecaondernemers zeggen ondertussen in koor dat ze er aan toe zijn om weer aan de slag te gaan. „Het heeft nu lang genoeg geduurd. Het wordt tijd dat we weer wat centen kunnen terugverdienen.” Net als in andere gemeenten mag de horeca in Westerveld maandag, tweede pinksterdag, vanaf 12.00 uur weer de deuren openen. De horecagelegenheden zijn dan door de maatregelen rond het niet verder verspreiden van het coronavirus, ruim 10 weken gesloten geweest.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerveld
menu