Wittelte heeft een rustpunt voor fietsers en wandelaars: ‘Wildplassen hoeft niet meer’

Yvonne Oosterhuis. Foto: Persfoto

Toen Yvonne Oosterhuis uit Wittelte voor de zoveelste keer wc-papier in het weiland bij hun boerderij vond, was ze overtuigd. Er moest een toiletvoorziening komen. Inmiddels hoeven de vele vakantiegangers en andere fietsers hun behoefte niet meer in het weiland te doen, maar kunnen ze terecht bij Rustpunt Wittelte.
Lees meer over
Westerveld

In deze regio zijn er niet zo heel veel rustpunten, viel Yvonne Oosterhuis op, toen ze met haar man een tochtje door de omgeving maakte. „Ik vond dat wel zonde, juist omdat er hier zoveel fietsers langsgaan. De meeste mensen nemen dan zelf wel een broodje en een thermoskan met koffie mee, maar als je naar de wc moet wordt dat lastig. En dan gaan ze dus bij ons in het weiland zitten.”

Zonder poespas

Zo kwam Yvonne op het idee om een rustpunt te creëren op het erf van hun boerderij. Dat kon, omdat de boerderij op meer dan 2 kilometer afstand van de gevestigde horeca zit en grenst aan een knooppunt. Voorbijgangers moeten direct bij de locatie het rustpunt kunnen zien en niet voor een hek komen te staan. Niet alle locaties worden dus goedgekeurd om als rustpunt te dienen.

Hoewel het haar in eerste instantie vooral om de toiletvoorziening ging, realiseerde Yvonne ook een aantal zitplekken en staat er nu op ieder moment van de dag koffie, thee, limonade en wat lekkers klaar voor iedereen die hier een stop maakt. „We hebben al een tijdje een melktap, waar mensen zelf verse melk kunnen halen. Hier kunnen de mensen nog altijd gebruik van maken. Hier betalen ze dan een kleine vergoeding voor. Dat is puur om de kosten te dekken hoor, want we willen niet concurreren met de lokale horeca. We betalen ook jaarlijks een bijdrage om een rustpunt te hebben. Het mooie hieraan is dat fietsers gewoon even bij kunnen komen. Even naar de wc kunnen, wat kunnen drinken en zonder poespas.”

Band plakken

Eveneens kunnen mensen bij het rustpunt aan de Broeken 5 in Wittelte hun band oppompen of zelfs plakken als dat nodig is. Yvonne Oosterhuis geeft ook regelmatig rondleidingen over het erf van hun melkveebedrijf. „Dat is ooit spontaan begonnen. Op een gegeven moment gaf ik wel 3 rondleidingen per dag, dat doe ik nu niet meer, want het werk moet ook gedaan worden. Maar wie een kijkje wil nemen op de boerderij is zeker welkom, dat is te overleggen.”

Kijk voor het overzicht van rustpunten op: rustpunt.nu

Nieuws

Meest gelezen

menu