‘Alsof ze ieder in vaste dienst willen’

Ze zijn niet meer weg te denken uit onze economie: de zzp'ers, zelfstandigen zonder personeel. Maandelijks belichten we de wereld van de zzp'ers. In deze aflevering: Fred Jansen, zelfstandig wegenbouwdeskundige.

Fred Jansen: ,,Pak het probleem aan waar het echt speelt." FOTO SIESE VEENSTRA

Fred Jansen: ,,Pak het probleem aan waar het echt speelt." FOTO SIESE VEENSTRA

Het laatste wat Fred Jansen lijkt te willen is een vaste baan. ,,Daar ben ik helemaal niet op uit. Ik vind het veel te leuk om achter mijn eigen werk aan te gaan en tegen een leuk tarief voor eigen rekening te werken.” Maar of hij dat met de nieuwe spelregels van de Wet DBA weet vol te houden valt te bezien.

Fred Jansen besloot een jaar of drie geleden voor zichzelf te beginnen nadat de wegenbouwklussen die hij via een detacheringsbureau deed opdroogden. Na een paar maanden doelloos thuiszitten vond Jansen het welletjes, sneed de banden met de detacheerder door en werd zzp’er. Fred Jansen Advies was geboren. ,,Drie weken later had ik mijn eerste klus bij Rijkswaterstaat met een contract voor een jaar.”

Een gelukkig ZZP'er

Er kwamen nog wat klussen bij en in een mum van tijd was Jansen een gelukkige zzp’er, met verdiensten die zo’n 70 procent hoger lagen dan hij gewend was. Met de VAR die hij van de Belastingdienst ontving, kon hij opdrachtgevers laten zien dat hij ondernemer was.

Maar nu is daar de Wet DBA en hoe die voor hem uitpakt, daar is hij niet helemaal gerust op: ,,Vooral de langere tijdsduur van de projecten waar ik aan werk is een aspect waar ik me zorgen over maak.” Momenteel werkt Jansen bijvoorbeeld voor wegenbouwer Van der Lee aan de reconstructie van de N381 bij Oosterwolde. Een opdracht voor vele maanden, waarvan hij nog maar moet afwachten of de Belastingdienst vindt dat het geen dienstbetrekking is. ,,Ook al zegt mijn opdrachtgever: ‘het maakt me niet uit hoe je het doet, zorg maar dat je het goed doet’. Ik ben dus vrij in het uitvoeren van mijn werk.”

Jansen ergert zich er niet alleen aan dat nepzelfstandigen en zzp’ers die zich prima kunnen redden over één kam worden geschoren. De invoering van het hele stelsel van aangescherpte regels en contracten vindt hij ook een ondoordachte haastklus. ,,De politiek heeft weer iets ingevoerd waar het bedrijfsleven helemaal niet klaar voor is. Informatieverstrekking richting zzp’ers en ondernemers laat zeer te wensen over.”

'Pak het probleem aan waar het echt speelt'

De Assenaar voelt zich volbloed ondernemer en hij zou het zeer onterecht vinden wanneer hij verplicht in een soort dienstverband zijn klussen moet uitvoeren. Opdrachtgevers vragen juist hem vanwege de kennis en ervaring die hij in de voorbije 22 jaar opdeed in de wegenbouw. ,,Ik verhuur mijn diensten, maar het lijkt wel alsof ze met die nieuwe wet iedereen in een vast dienstverband willen drukken. De regering wil van zzp’ers af en tegelijkertijd zoveel mogelijk belastinggeld vangen. Maar pak het probleem aan waar het echt speelt, bij de postbestellers die inderdaad geen zelfstandigen zijn.”

Hij ziet opdrachtgevers worstelen. ,,Ze zijn zoekende, vooral de kleinere en middelgrote bedrijven weten niet goed wat ze ermee moeten. Wat is er veranderd? Waar zitten de risico’s?” De gebrekkige informatievoorziening ten spijt, heeft Jansen zijn best gedaan zoveel mogelijk te weten te komen. Hij heeft nu zelf een contract in elkaar gezet. ,,Daarbij heb ik goed gekeken naar zaken als inrichting van werkzaamheden, functieomschrijving en vervangbaarheid. Daarmee wil ik mijn zelfstandigheid vasthouden. Nu is het afwachten of de fiscus het oké vindt. Maar daar ligt nu zo’n berg nieuwe contracten dat ik verwacht dat ze de eerstkomende maanden niet aan beoordeling toekomen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu