‘Ereschuld’ ingelost om iLocale

De 58-jarige Pieter G. uit Haren betaalde zijn vriend Buck G. (56) per kwartaal forse bedragen uit de SNS-pot vanwege een ereschuld uit het verleden.

Dat vertelde Pieter G. maandag in Utrecht tijdens de eerste zittingsdag van de rechtszaak rond de fraude bij SNS Property Finance. In totaal moeten negen verdachten, vooral Groningers, verschijnen tijdens de zitting, die drie weken duurt.

'Kickbacks'

Maandag was het de beurt aan Pieter G. uit Haren, zijn vriend Buck G. – de hoofdverdachten in deze omvangrijke fraudezaak – en Angelique S. Volgens het Openbaar Ministerie maakten zij zich schuldig aan omkoping, witwassen, oplichting en valsheid in geschrifte.

Het OM vermoedt dat de verdachten, die via directeur Buck G. werden ingehuurd om vastgoedbedrijf Property Finance te reorganiseren, een deel van hun salaris aan hem afdroegen, zogeheten ‘kickbacks’. De managers werden ingehuurd voor uurtarieven rond de 300 euro (exclusief btw). Ze droegen daarvan tot 50 euro af aan hun baas. Zo zou Pieter G. via zijn salaris zo’n 142.000 euro hebben overgemaakt. De directie van SNS wist van niets.

Weinig schuldbesef

De verdachten leken niet onder de indruk. Van enig schuldbesef was ook weinig te merken. Pieter G. noemde het allemaal wat ongelukkig. ,,Het ging zoals het ging’’, zei hij regelmatig nonchalant.

Buck G. bekende tijdens een FIOD-verhoor ‘kickbacks’ te hebben gekregen van Pieter G. Maandag ontkende hij dat en gaf hij aan dat slechts onder grote druk had verklaard. ,,Ik zat al weken in detentie en mijn moeder lag op sterven.’’ Met dat geld werd een ereschuld ingelost die tussen 2004 en 2009 was ontstaan. Buck G. hielp Pieter G. aan miljoenen investeringsgeld voor zijn internetbedrijfje iLocale. Toen dit bedrijf werd verkocht aan TomTom, zou Buck G. hebben geholpen. Pieter G. stond daarom bij G. in het krijt. ,,Die schuld moest worden geregeld. Een gentlemens agreement . In die tijd zei ik: Buck, het komt wel een keer goed. We zijn vrienden. Dan regel je dat zo.’’ Er werd niets op papier gezet. Pieter G. erkende dat het niet gebruikelijk is, maar herhaalde: ,,Het ging zoals het ging.’’

De ereschuld werd vanaf 2010 betaald. G. werd door Buck G. bij Property Finance binnengehaald voor eerst 250 en later 325 euro per uur. En daarvan stond hij ieder kwartaal een deel af. ,,Wat ik kon missen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu