Jan Buining uit Aalden vindt het niet normaal wat we eten: Het roer moet om in de hele voedingsindustrie

Jan Buining van Tasty Basics won onlangs de Jaarprijs Goede Voeding 2020. Foto: archief Jan Anninga

Zo’n 50 procent van wat de gemiddelde Nederlander eet, heeft ‘een rondje door een fabriek’ gemaakt en is op die manier beroofd van veel voedingsstoffen. Ondernemer Jan Buining uit Aalden vindt dat anders kan en moet.

Het klinkt cru, wat ondernemer Jan Buining zegt, maar hij verbaast zich erover hoe ons eetpatroon is veranderd de afgelopen decennia. ,,Wat wij eten is niet normaal. Ons eetpatroon bestaat gemiddeld voor zo’n 50 procent uit bewerkte producten, met suiker, zetmeel en witte bloem. Dan hebben de ingrediënten een rondje door de fabriek gemaakt, waardoor bewerkte producten vooral geconcentreerde koolhydraten bevatten, terwijl essentiële voedingsstoffen zoals eiwit, mineralen en vitaminen eruit worden gehaald. Die geven we vervolgens vaak aan de dieren...”

Vacatures

Operator wasserij/sorteerderij

Schaap Holland B.V.

Nieuws

menu