Europese Centrale Bank en Europese Commissie willen digitale euro. 'Het is eigenlijk als een bankbiljet, maar dan digitaal'

De Tweede Kamer debatteert woensdag over ’de digitale euro’ die de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie willen invoeren. Geld dat net zoals munten en bankbiljetten de eigenaar een directe vordering geeft op de ECB, maar dan in digitale vorm. Gaan we straks vrolijk onze boodschappen doen met geld dat nóg veiliger is dan ons huidige banksaldo, of maken we zo de ECB straks de baas over onze portemonnee?

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie. Foto: ANP

Geld is geld, maar als het aan de ECB ligt, hebben we straks met de digitale euro er straks toch een betaalmiddel bij. „Waar nu aan wordt gewerkt is een aanvulling bij het bestaande geldstelsel”, vertelt Bart Bierens, senior juridisch adviseur bij Rabobank en hoogleraar Bankrecht aan de Radboud Universiteit. Binnen de Nederlandse Vereniging van Banken is hij lid van een commissie die nadenkt over de digitale euro. „Naast het contante geld en tegoeden op bankrekeningen bij commerciële banken, zal het een extra betaalmiddel zijn. Het verschil met de huidige tegoeden die je nu al elektronisch kunt overmaken, zit hem in de tegenpartij.”

Vacatures

Supply Chain Coördinator

Sunoil Biodiesel Holding B.V.

Lid College van Bestuur

Talent Performance

Lid Raad van Toezicht

Zonnehuisgroep Noord