Al meer dan 150 plannen voor opstarten 1,5-metertoerisme in het Noorden

Het aanbieden van streetfood in het centrum van Groningen, zoals hier in Utrecht wordt gepraktiseerd, is van de aangedragen ideeën. Foto: ANP

Bij VNO-NCW Noord zijn de afgelopen week meer dan 150 plannen binnengekomen voor manieren waarop het toerisme in Noord-Nederland weer kan worden opgestart.

De bedoeling van de werkgeversorganisatie is dat met de meest bruikbare ideeën uit de prijsvraag direct begonnen kan worden, als het kabinet besluit dat de toerisme- recreatiesector weer kan beginnen. Als campings, restaurants en cafés straks weer open mogen, dan zullen er nog zeker restricties gelden, is de algemene verwachting.

Maandagavond maakt een jury, bestaande uit VNO-NCW, MKB Noord, de provinciale marketingorganisaties en de toerismegedeputeerden van Groningen, Friesland en Drenthe, een keuze uit het aanbod van plannen. Woensdag wordt bekend welk idee het geworden is.

Eenrichtingsverkeer en Dixi’s

,,En als er meerdere plannen bij zitten die goed en snel uitvoerbaar zijn, dan gaan we daar ook voor”, zegt Sieger Dijkstra, voorzitter van VNO-NCW Noord. ,,Het gaat ons om plannen die de meeste impact hebben.” Een idee dat ingestuurd is, is het invoeren van eenrichtingsverkeer voor voetgangers in het centrum van Groningen, terwijl restaurants streetfood aanbieden. Een ander pleit voor het plaatsen van Dixi-wc’s op elke kampeerplek, zodat niemand naar het toilethok hoeft.

In Zeeland hebben organisaties inmiddels soortgelijke plannen voor een prijsvraag voor ideeën voor de recreatiesector. Ook Zuid-Holland denkt erover na om het Noordelijke initiatief te kopiëren. De Noordelijke combinatie van organisaties (marketingorganisaties, werkgeversclubs en provincies) achter het plan organiseert op korte termijn een zelfde prijsvraag voor de cultuursector.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu