ABN Amro schrapt 15 procent van de arbeidsplaatsen: merendeel van de banen verdwijnt pas na 2022

Foto: Reuters

ABN Amro gaat in de komende vier jaar 15 procent van de arbeidsplaatsen schrappen. Dat meldt de bank in een persbericht.

ABN Amro heeft dit besluit genomen om kosten te besparen. Het merendeel van de banen zal pas na 2022 verdwijnen, zo liet de bank weten bij de bekendmaking van de strategie voor de komende jaren.

,,We hebben laten zien dat we de kosten goed kunnen beheersen. De kosten willen we beperken tot 4,7 miljard euro in 2024, door 700 miljoen euro aan verdere kostenbesparingen te realiseren. In 2021 zullen de kosten naar verwachting op 5,3 miljard euro uitkomen, hoger dan die in 2020 van circa 5,1 miljard euro. We verwachten tot en met 2024 een verdere vermindering van het aantal arbeidsplaatsen met ongeveer 15 procent, vooral vanaf 2022", aldus de bank in het persbericht.

ABN Amro denkt door natuurlijk verloop en omscholing van medewerkers het aantal gedwongen ontslagen beperkt te kunnen houden. Eind vorig jaar werkten er zo’n 18.000 mensen bij de bank, waarvan 14.800 in Nederland. Tot 2023 zet ABN Amro ongeveer 150 miljoen euro apart voor de kosten van de reorganisatie.

Digitaal

De strategische investeringen komen rond de 300 miljoen euro uit. Daarbij wordt onder meer de verwerking van opdrachten verder gedigitaliseerd. Ook wil de bank zijn productenportefeuille aanzienlijk stroomlijnen.

De bank, waarvan een groot deel nog in handen is van de Nederlandse staat, wil volgens de nieuwe strategie een ‘persoonlijke bank’ zijn die zich richt op Nederland en Noordwest-Europa. Daarbij wil ABN Amro groeien in segmenten die winstgevend zijn. Zo mikt de bank in Nederland op groei op het gebied van bankiersdiensten voor vermogende particulieren en op middelgrote tot grote ondernemingen. De leidende posities op het gebied van hypotheken en bij bankiersdiensten voor het mkb moeten verder worden uitgebreid.

Elders in Noordwest-Europa mikt ABN AMRO op een groot marktaandeel in bepaalde nichemarkten. Alles bij elkaar moet dat leiden tot een rendement op eigen vermogen van 8 procent in 2024. Het langetermijndoel van ABN Amro blijft een rendement van 10 procent, maar daarvoor moet de rente wel iets gaan stijgen.

Hoofdkantoor

Naast het schrappen van arbeidsplaatsen kijkt de bank ook naar de kosten voor huisvesting. Zo zal het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas worden verkocht en deels terug worden gehuurd. Ook wordt het kantoor aan de Foppingadreef in Amsterdam-Zuidoost, dat nu dienst doet als tweede hoofdkantoor, verbouwd tot een nieuwe thuisbasis voor ongeveer 10.800 medewerkers. Het kantoor aan de Gustav Mahlerlaan wordt in 2021 in de verkoop gezet.

De strategische plannen zijn de eerste van ABN Amro onder topman Robert Swaak. Die trad begin dit jaar aan.

Grote inspanning

ABN AMRO moet een grote inspanning leveren om personeel dat door de aangekondigde reorganisatie zijn baan verliest aan ander werk te helpen. Dat zeggen CNV en De Unie. Volgen de vakbonden moet het sociaal plan, dat loopt tot eind volgend jaar, worden verlengd voor de duur van de reorganisatie.

Volgens CNV is het vooral zaak dat iedereen bij de bank gelijk behandeld wordt. CNV-bestuurder Aletta Bulsink vertrouwt erop dat de bank zijn verantwoordelijkheid neemt. Volgens haar kan het helpen dat ABN AMRO nog grotendeels in handen is van de Staat en daarmee een voorbeeldfunctie heeft.

Ligt het aan De Unie dan wordt een nieuw sociaal plan afgesproken met de looptijd van de aanpassingen. Bij de bond zijn ze niet verrast over de ingrepen, aangezien dit in de sector door de verdere digitalisering steeds vaker het geval is. ,,Je hoopt altijd op minder”, aldus belangenbehartiger Herma Pethke van De Unie. ,,Zeker zo kort voor kerst. Het is gewoon geen fijne mededeling. Maar het verbaast ons niet.”

De Unie wil snel in gesprek met de bank. De bond ziet vooral geen heil in verschillende looptijden voor een sociaal plan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu