'Absurd' lage energieprijzen: 'Goed moment om over te stappen van leverancier'

De energietarieven liggen momenteel erg laag omdat met name fossiele energie uitzonderlijk goedkoop is voor de maatschappijen die gas en stroom leveren. Foto: Shutterstock

De prijs voor energie blijft maar dalen. De warme winter, het lage verbruik dankzij de coronacrisis en een wereldwijde prijzenoorlog voor olie maken dat gas en stroom ook voor huishoudens extreem goedkoop is.

Waar stroom de afgelopen tien jaar gemiddeld 50 euro per megawattuur kostte, is dat nu de helft. Een kilowattuur stroom kost voor energiemaatschappijen nog maar 2,5 cent. ,,Dat is absurd laag”, zegt hoogleraar energiemarkten Machiel Mulder. ,,Met name gas en dus ook stroom uit gascentrales is erg goedkoop: 7 euro per megawattuur, terwijl dat normaal gemiddeld op zo'n 20 euro zit.”

De consument kan daar in veel gevallen van profiteren, berekende vergelijker Independer. Het eerste kwartaal van dit jaar toonde in vergelijking met de eerste drie maanden van 2019 al een gemiddelde tariefdaling van 20 procent. Gemiddeld verlaagden de energieleveranciers hun tarieven vandaag met nog eens 5,5 procent ten opzichte van 1 maart.

Coronacrisis

Net als de hele economie kampt de energiemarkt tijdens deze coronacrisis met een unieke situatie: de vraag naar fossiele brandstoffen als olie en gas is laag omdat veel industrie stil ligt, minder auto's rijden en praktisch alle vliegtuigen aan de grond staan. De gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs en die is ook nog eens op een historisch dieptepunt omdat Saoedi-Arabië en Rusland in een prijzenoorlog zijn beland. ,,Ook strubbelingen tussen China en Amerika hebben effect gehad op de olieprijs”, voegt Machiel Mulder toe.

Al met al heeft de zachte winter in Nederland ook meegeholpen om de prijs verder naar beneden te duwen. ,,Er is gewoonweg meer aanbod dan vraag”, verklaart Mulder.

Overstappen

Mensen die op 1 april overstappen naar een andere energieleverancier, besparen door de laatste daling gemiddeld 32 euro per jaar meer dan mensen die de overstap op 1 maart maakten, berekende Independer. Joris Kerkhof van Independer denkt dat het voor veel consumenten loont om over te stappen naar een ander energiecontract. ,,Zo kan de keuze voor een éénjarig of meerjarig contract juist nu een forse besparing opleveren omdat je het lage tarief dan voor langere periode vastzet. Dat is vooral gunstig voor mensen die nu een variabel contract hebben”, aldus Kerkhof.

Variabele contracten bewegen met de markt mee, maar doen dat doorgaans met vertraging. Op 1 januari en 1 juli wordt het tarief dan aangepast voor de consument, terwijl de energiemaatschappijen de extreem lage prijs op de markt betalen. ,,Ga je nu van variabel naar vast, dan profiteer je de hele contractperiode van de lage tarieven die energieleveranciers nu bieden”, zegt Kerkhof.

Nadelen

De lage prijzen zijn nadelig voor mensen die al een vaste prijs voor hun energie betalen. Die kunnen niet profiteren van de lage energieprijzen, of ze moeten een afkoopboete voor lief nemen. ,,Die boetes zijn maximaal 250 euro. Je moet als huishouden wel behoorlijk veel energie verbruiken om daar nog winst uit te halen”, zegt Kerkhof.

De belangrijkste groep die last heeft van de lage prijzen, bestaat uit de energieproducenten. Zij krijgen minder geld voor hun product. Aangezien huishoudens met zonnepanelen op het dak ook producent zijn, krijgen die minder geld voor de energie die ze terugleveren aan het net. De terugverdientijd van de aanschaf van hun zonnepanelen kan daardoor oplopen. Toevallig zijn deze week nieuwe salderingsregels bekendgemaakt. Vanaf 2023 krijgen huishoudens met zonnepanelen elk jaar iets minder geld terug als ze de panelen te veel energie produceren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu