Zo bespaar je geld in deze tijd van dure boodschappen en hoge energieprijzen

Door de hoge inflatie kunnen we steeds minder kopen voor ons geld. Foto: ANP/Koen van Weel

Kost het jou ook steeds meer moeite om de eindjes aan elkaar te knopen? Doe dan je voordeel met de tips en tools van het Nibud.

De website van het budgetinstituut staat vol praktische adviezen en bespaartips die jou meer greep kunnen geven op je huishoudboekje.

De Koopkrachtberekenaar

Wil je de adviezen van het Nibud gebruiken? Dan is het handig om te beginnen met de Koopkrachtberekenaar. Met dit rekenmachientje bepaal je snel wat er dit jaar gebeurt met jouw persoonlijke koopkracht. Je ziet direct hoeveel euro’s je er per maand op voor- of achteruit gaat.

De vier vuistregels

Het Nibud hanteert vier vuistregels om financieel gezond te blijven. Dit zijn ze.
1. Check wekelijks je saldo en uitgaven
2. Plan jaarlijks je inkomsten en uitgaven
3. Spaar (indien mogelijk) maandelijks 10 procent van je inkomen
4. Houd je administratie bij (gebruik dit Stappenplan )

Plannen en begroten

Gebruik een kasboek, een maandbegroting en een jaarbegroting. Zo weet je waar je geld blijft en welke uitgaven er nog gaan komen. Hier kun je kant en klare bestandjes downloaden om je eigen kasboek, maandbegroting en jaarbegroting te maken.

Informatie over vrijwel alle aspecten van ons (financiële) leven

Het is onmogelijk om alle adviezen te behandelen die het Nibud aanbiedt op zijn website. Je vindt er informatie en tips over sparen en lenen, je energierekening, abonnementen, verzekeringen, de belastingaangifte, aftrekposten, inkomensondersteuning, kinderen en jongeren, studie, wonen, huren, pensioenen, werk, de financiële gevolgen van een scheiding en nog veel meer.

Superhandig zijn ook de lijst met praktische bespaartips en het tooltje voor een persoonlijk budgetadvies.

Nieuws

menu